Nem lesz készen időre a választójogi reform-javaslattal az albizottság

Vágólapra másolva!
Szeptember 30-ig, de inkább október 31-ig meghosszabbítaná mandátumát a választójogi rendszer átírásán dolgozó albizottság. A testület vezetője ezt azzal magyarázza, hogy június 30-ig nem tudnak letenni egy normaszöveget az asztalra. Az eredeti tervek szerint december 31-ig kell elfogadni az új választási törvényt.
Vágólapra másolva!

Legalább szeptember 30-ig meghosszabbítaná mandátumát az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reformot előkészítő parlamenti albizottság.

A testület keddi ülésén úgy határozott, azt kezdeményezi az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságánál, hogy terjesszen a parlament elé egy olyan határozatmódosítási javaslatot, amely szerint legalább szeptember 30-ig, de ha lehet, október 31-ig hosszabbodjon meg az albizottság mandátuma. Az eredeti tervek szerint 2011. december 31-ig kell elfogadni az új választási törvényt.

A választójogi reformot előkészítő albizottság KDNP-s elnöke, Salamon László elmondta: a testület mandátuma jelenleg június 30-ig szól, álláspontja szerint azonban addig nem tudnak letenni egy normaszöveget az asztalra. A bizottság tagjai támogatták a mandátumhosszabbításra tett javaslatot.

Az új törvényre azért van szükség, mert egy május végén elfogadott alkotmánymódosítás után a parlament létszáma legfeljebb 200 fő lehet (plusz 13 nemzeti és etnikai kisebbségi képviselő) a jelenlegi 386 helyett.

A parlament alkotmányügyi bizottságán belül létrejött albizottság paritásos elven működik, vagyis abba azonos számú képviselőt küldenek az ellenzéki és a kormánypárti frakciók.