Vágólapra másolva!
Ha a kormány nem tárgyal velük a korengedményes nyugdíj megszüntetéséről, akkor sztrájkot tartanak június végén - jelentette be a Mozdonyvezetők Szakszervezete, amely csütörtökön tüntetést tartott Budapesten. Egy esetleges sztrájkhoz csatlakozni fognak a BKV-s szakszervezetek is. A kormányszóvivő szerint ügyüknben majd csak a szociális konzultáció eredményeinek ismeretében döntenek.
Vágólapra másolva!

Egy sztrájkfelhívással ért véget az a tüntetés, amelyet csütörtökön tartott a fővárosban a Mozdonyvezetők Szakszervezete. A korengedményes nyugdíj eltörlése ellen tiltakoztak, és közölték, hogy ha a kormány nem tárgyal velük, akkor sztrájkolni fognak először június 29-én, illetve július 7-én.

Kiss László szakszervezeti vezető a Parlament előtti Kossuth téren bejelentette, hogy június 29-én reggel 9-től 11 óráig az összes mozdonyvezető sztrájkolni fog, ha nem teljesül a követelésük. Kiss szerint a sztrájkkal akarnak nyomatékot adni a követelésüknek.

A kormány rövid közleménnyel reagált a megmozdulásra. A mozdonyvezetők által felvetett rendkívül fontos kérdésekről mindaddig nem lesz döntés, amíg a szociális konzultáció eredményei ismertté nem válnak - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön.

A csütörtöki tüntetésen részt vett a BKV-dolgozókat képviselő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetség is. Gulyás Attila elnök közölte, hogy a sztrájkhoz ők is csatlakozni fognak, de ők nem reggel 9-től, hanem üzemkezdettől két órán keresztül tartanak majd figyelmeztető sztrájkot.

A kormány arra hivatkozva akar változtatni a korengedményes nyugdíj szabályain, mert szerinte nem engedheti meg a gazdasági gondokkal küszködő ország, hogy életerős dolgozók korábban nyugdíjba vonuljanak.

Az esetleges sztrájk eredményességét gyengítheti azonban az a törvénymódosítás, amely tavaly év végén lépett hatályba. Ennek értelmében csak akkor jogszerű egy sztrájk, ha a felek megállapodnak a még elégséges szolgáltatások mértékéről, vagy ha nem tudnak megállapodni, akkor a bíróság dönt erről.