Bírósági döntés ellenére is csak részadatokat közöltek a paksi bővítés költségeiről

Vágólapra másolva!
Bírósági döntésre megkapta az Energiaklub a paksi atomerőmű bővítését megalapozó Teller-projekt szerződéseit. Ezekből kiderül: eddig közel 470 millió forintot költöttek a szerződéses megbízásokra - közölte a szervezet csütörtökön. A projekt összköltségét az ítélet ellenére sem közölte az atomerőmű.
Vágólapra másolva!

A Tolna Megyei Bíróság jogerős ítélete arra kötelezte a Paksi Atomerőmű Zrt.-t, hogy adja ki az erőmű bővítéséről szóló Teller-projekt szerződéseit az Energiaklubnak. A dokumentumokból kiderül, eddig csaknem 470 millió forintot költöttek el különféle megbízásokra.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint projektmenedzsmentre mintegy 70 millió, kommunikációs és pr-célokra 31 millió, jogi szaktanácsadásra 39 millió forintot költöttek. A projekt összköltségére vonatkozó információt az ítélet ellenére nem közölte az atomerőmű. Az Energiaklub közleménye szerint amellett, hogy az összköltséget nem közölték, a szerződésekből kitakartak részleteket, és hiányoznak bizonyos mellékletek is.

A környezetvédelmi szervezet emlékeztet arra, hogy szakértői becslések szerint a tervezett bővítés költsége elérheti a 2-3 ezer milliárd forintot, ezért ennek a folyamatnak alapjaitól kezdve nyilvánosnak és átláthatónak kellene lennie.

A közlemény megjegyzi, hogy a per eredménye precedensértékű lehet az Energiaklubnak az MVM elleni perére nézve, amely a szintén a paksi atomerőmű bővítésével foglalkozó úgynevezett Lévai-projekt pénzügyi adatainak nyilvánosságát célozza.