Mulasztás miatt tűnhetett el a Fenyő-gyilkosság gyanúsítottjának DNS-e

Vágólapra másolva!
Személyi felelőse lehet annak a vizsgálatnak, amely azt tisztázta, hogyan tűnhetett el két évre a Fenyő János meggyilkolásával gyanúsított Jozef Rohác DNS-mintája - értesült a Magyar Nemzet. A lap a vizsgálat eredményeire hivatkozva azt írja, a bizonyítékok eltűnéséért többen is felelősek lehetnek a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet szerint lezárult, de az eredménye még nem nyilvános annak a vizsgálatnak, amely azt volt hivatott tisztázni, hogyan akadhattak el évekre a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetben (BSZKI) a Fenyő János meggyilkolásával gyanúsított Jozef Rohác genetikai mintái.
A lap úgy értesült, hogy a vizsgálat személyi felelősséget állapított meg a DNS-bizonyítékok időleges eltűnésének ügyében, és ennek több érintettje is lehet a kutatóintézetben.

A BSZKI az FBI részére kifejlesztett digitális rendszerben tárolja és hasonlítja össze a rendelkezésére álló DNS-profilokat, a számítógép pedig automatikusan jelzi a találatokat az egyezésekről. Ilyen esetekben az intézetnek kötelessége jelezni ezt az ügygazdának, amely jelen esetben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Ám a nyomozók mégis csak két év késéssel értesültek arról, hogy a Roháctól egy másik ügyben vett DNS megegyezik a Fenyő-gyilkossághoz köthető ruhadarabokon azonosított mintával - írja a Magyar Nemzet. A BSZKI-nál történtek miatt az NNI, majd az ORFK is vizsgálatot indított - emlékeztet a napilap.


A szlovák férfi ellen április végén indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt, Fenyő János médiavállalkozó 1998-ban történt meggyilkolásának ügyében.

Jozef Rohácot Szlovákiában fogták el február 18-án, miután a magyar hatóságok február 10-én nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Jozef Rohác ellen. Április elején Dusan Danovy, Jozef Rohác szlovák ügyvédje Pozsonyban az MTI tudósítójának nyilatkozva megerősítette, hogy a védence elleni elfogatóparancsot a magyar hatóságok Fenyő János egykori médiamágnás 1998. februári budapesti meggyilkolása ügyében adták ki.

A magyar rendőrség nem közölte hivatalosan, hogy mivel gyanúsítják a szlovák férfit, de a kényszerintézkedés utáni bírósági és rendőrségi közleményekből kiderült, hogy Fenyő János meggyilkolásával. Sajtóértesülés szerint Rohác DNS-ét megtalálták a tizenhárom évvel ezelőtti gyilkosság helyszínén hagyott sapkában és fegyveren.