Tarlós: Nem döntött a francia bíróság az Alstom-ügyben

Vágólapra másolva!
Szerda délután kellett volna másodfokon döntenie a francia bíróságnak az Alstom-ügyben, de ez nem történt meg - mondta Tarlós István az MTV Az Este című műsorában szerdán este. A főpolgármester szerint elképzelhető, hogy a tervezett egyeztetések miatt nem hozott döntést a bíróság a bankgarancia lehívásáról. Az Alstom vezetője június 21-én érkezik Budapestre, hogy tárgyaljon a magyar féllel a metrókocsitenderről.
Vágólapra másolva!

Nem döntött a versailles-i másodfokú francia bíróság a metrószerződés bankgaranciájának lehívása ügyében, az Alstom vezetője június 21-én tárgyal majd a magyar féllel - mondta Tarlós István szerdán a Magyar Televízió Az Este című műsorában. A bíróság szerda délután tárgyalta másodfokon az Alstom és a BKV ügyét. Nem tudni, hogy miért nem hozott döntést a bíróság, elképzelhető, hogy a tervezett egyeztetések miatt, de az is lehet, hogy egyéb okokból - fejtette ki a főpolgármester.

Az ügyben Tarlós István szombaton egyeztet Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel, aki 17-én szintén találkozik az Alstom vezetőjével - mondta. Úgy vélte, kettejük találkozóján az Alstom-ügy minden kínos kérdésében azonos álláspontra tudnak helyezkedni.

Hozzátette, hogy nem tudja, mi lesz a végkimenetel, de a városnak és az Alstomnak is az a legegyszerűbb, ha megállapodnak, de az eredeti szerződés pár pontját törölni kellene az új megállapodásból. Elmondta azt is, hogy a sok bizonytalan tényező miatt akkor is nehéz megbecsülni, hogy mikor érkeznek Budapestre az új szerelvények, ha sikerül megállapodni a francia gyártóval.

A BKV 2010. október 20-án bontotta fel a szerződést az Alstommal, amelyet a 2-es és a 4-es metróra szánt szerelvények gyártására kötöttek még 2006-ban. A felmondás oka az volt, hogy az Alstom nem szerezte meg határidőre a szerelvények gyártásához szükséges típusengedélyt.

A felbontással egyidejűleg a BKV megpróbálta lehívni a szerződésben foglalt bankgaranciát, amelynek jogosságát az Alstom vitatta. Álláspontjuk szerint ugyanis a BKV jogtalanul mondta fel a szerződést, így a garancia lehívása sem lehet jogos.

A franciaországi Nanterre bírósága decemberben hozott elsőfokú ítéletet, amely szerint az Alstom pert nyert a BKV-val szemben. A bíróság határozata megtiltotta a bankoknak a BKV által már kifizetett előleg visszafizetését, és a teljesítési garanciák lehívását. A főváros fellebbezett a francia bírósági döntés ellen, Tarlós István pedig azt mondta, hogy szerinte a francia bíróság határozata csak a 37 milliárd forintos bankgarancia lehívásáról szól, és számos súlyos tévedés szerepel benne, továbbá "pikánsnak" nevezte azt, hogy egy francia bíróság dönt a francia cég és a BKV közötti perben.