Hende: Nem érinti Magyarországot a NATO-reform

Vágólapra másolva!
Nem érinti Magyarországot közvetlenül a NATO parancsnoki szerkezetének megváltoztatása - közölte Hende Csaba csütörtökön. A katonai szövetség védelmi miniszterei megállapodtak, ügynökségeket vonnak össze és az ott dolgozók létszámát csökkentik.
Vágólapra másolva!

A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozásán a katonai szövetség parancsnoki szerkezetének megreformálásáról döntöttek, de ezek az átalakítások nem érintik közvetlenül Magyarországot - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön.

A megállapodás szerint a jelenlegi 14 ügynökség három naggyá alakul és a 13 ezer fős összlétszám több mint négyezer fővel csökken. Utóbbi megállapodásnak a strukturális tényezők mellett takarékossági okai is vannak. Hende Csaba közölte, Magyarország 20 százalékos létszámcsökkentést hajt végre, amelyet idén már elkezdett, és jövőre be is fejez.

Hende Csaba kifejtette: A szintén jóváhagyott ügynökségi reform elemeként a magyarországi bázisú C-17-es repülőgépek működtetésében érintett hivatalt (NAMA) is más ügynökségbe integrálják, de ez nem hátrányos az ország érdekeinek szempontjából.

A kétnapos brüsszeli találkozón jóváhagyták a NATO internetes támadások elleni stratégiáját is. Saját szervereinek kibernetikai védelmét egyetlen központból fogja ellátni a katonai szövetség, de a tagországok katonai informatikai rendszereinek megóvása tagállami hatáskörben marad. Komolyabb számítógépes támadás esetén viszont bármely tagország segítséget kérhet a NATO-tól.

A rakétavédelem kiépítéséről Hende Csaba közölte, fontos magyar érdek, hogy a NATO-orosz együttműködés a kölcsönösség és az átláthatóság jegyében valósuljon meg, és erősítse az euroatlanti térség biztonságát. Olyan rendszert kell kiépíteni, amely biztosítja az ország területének védelmét - mondta a honvédelmi miniszter.