Jóváhagyta Schmitt Pál a korkedvezményes nyugdíjak megvonását

Vágólapra másolva!
Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken aláírta azt az országgyűlés által hétfőn elfogadott alkotmánymódosítást, amely alapján a jövőben csökkenthető, átalakítható és visszavonható lesz a rendvédelmi dolgozóknak járó korkedvezményes nyugdíj. A hétfőn este elfogadott fideszes javaslat ellen folyamatosan tiltakoztak a rendvédelmi szakszervezetek, de a tüntetések nem hatották meg a parlamentet. Schmitt szerint az alkotmánymódosítás a fenntartható nyugdíjrendszer irányába tett szükségszerű lépés.
Vágólapra másolva!

Aláírta pénteken Schmitt Pál köztársasági elnök a rendvédelmi dolgozóknak járó korkedvezményes nyugdíj csökkentéséről szóló, hétfőn elfogadott alkotmánymódosítást. A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint az államfő a fenntartható nyugdíjrendszer irányába tett szükségszerű lépésnek nevezi a nyugellátást érintő alkotmánymódosítást.

A hivatal tájékoztatása szerint Schmitt Pál Kövér László házelnöknek küldött levelében felszólította a parlamentet, hogy a részletszabályok kidolgozása során, illetve az elengedhetetlen társadalmi egyeztetéseket követően, a fokozatosság elve alapján hozzák meg azokat a döntéseket, amelyek figyelembe veszik az egyes életpályamodelleket, továbbá az érintettek egyéni körülményeit, így biztosítva a szociális jogok érvényesülését.

A hétfőn este elfogadott alkotmánymódosítás szerint csökkenthetővé és átalakíthatóvá vált a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíja. A döntés értelmében a nyugdíjkorhatár elérése előtt folyósított ellátás szociális ellátássá alakítható, ha pedig az igénybe vevő munkaképes, akár meg is szüntethető. Az indítvány egyik kezdeményezője, Lázár János szerint a döntés azokra a rendőrökre, tűzoltókra, pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozik, akik az elmúlt években az öregségi nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba vonultak. Ezekben a szakmákban ugyanis korábban lehetőség volt az idő előtti nyugdíjazásra.

A terv miatt a rendvédelmi dolgozók június 16-ra bohócforradalomnak nevezett tüntetést hirdettek, mert a nyugdíjuk utólagos elvonását elfogadhatatlannak tartják (erről itt olvashat bővebben). A parlament hétfői üléséről itt olvashat. Csütörtökön a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a BKV és a Volán-társaságok több érdekképviselete, illetve a vasutas-társszakszervezetek képviselői tüntettek. A szakszervezetek bejelentették, hogy sztrájkolni fognak, ha a kormány nem tárgyal velük (erről bővebben itt olvashat).