Vágólapra másolva!
A Hende Csaba szakminiszter által benyújtott honvédelmi törvényjavaslat nem tartalmazza az új alkotmányban már szabályozott kérdéseket. Változás lesz viszont, hogy a jövőben még rendkívüli és védelmi helyzetek esetében sem hívható be katonai szolgálatra az, aki saját háztartásában legalább három kiskorú gyermeket tart el.
Vágólapra másolva!

A pénteken benyújtott javaslat szerint a jövőben nem hívható be katonai szolgálatra, aki nem töltötte be 18. életévét, alkalmatlan a szolgálat ellátására, és aki saját háztartásában legalább három kiskorú gyermeket tart el. Szintén felmentést kap a szolgálat alól, aki a vele közös háztartásban élő kiskorú gyermekét egyedül tartja el, vagy az a hadköteles, aki már a megelőző évben betöltötte negyvenedik életévét. A katonai szolgálati kötelezettség békeidőben nem terheli az állampolgárokat, csupán megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot esetén lép életbe.

A javaslat nem tartalmazza az alaptörvényben már szabályozott kérdéseket. Az új alkotmány továbbra is fenntartja a békeidőszaki önkéntességen alapuló haderő koncepcióját, azonban megjelöli, hogy annak részeként Magyarország önkéntes honvédelmi tartalékos rendszert is fenntart. Tartalmazza a katonai szolgálati kötelezettséget, ami lehet fegyveres, vagy lelkiismereti ok miatt fegyvertelen katonai szolgálat is. Utóbbiakat azonban csak rendkívüli állapotban, vagy az országgyűlés döntése szerint megelőző védelmi helyzetben lehetséges teljesíteni a jövőben is.

A törvényjavaslatot a kormány nevében Hende Csaba honvédelmi miniszter nyújtotta be, sürgős tárgyalásba vételét pedig a közigazgatási és igazságügyi miniszter kezdeményezte. A törvény az új alaptörvénnyel egy időben, január elsején lépne életbe.