"Mintha vödörből öntötték volna" - térdig érő víz zúdult két borsodi falura

Heves esőzések Sajólászlófalván, Borsod-megyében
Vágólapra másolva!
Nagy mennyiségű eső zúdult péntekre virradóra két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falura. Sajólászlófalva alacsonyabban fekvő részein térdig ér a víz, Sajókápolnán négy embert ideiglenesen kiköltöztettek. A települések vízelvezető árkai nem birkóztak meg a csütörtökön két hullámban rájuk zúduló csapadékkal, a helyeik azt mondták az [origo]-nak, nagyon bíznak benne, hogy nem érkezik utánpótlás az esőből.
Vágólapra másolva!

Péntekre virradóra nagy mennyiségű eső zúdult a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajólászlófalvára és környékére, a település alacsonyabban fekvő részein térdig érő víz hömpölygött - mondta az MTI-nek a miskolci tűzoltóság szóvivője, Bódi Zoltán. A hatalmas eső Sajókápolnát is súlyosabban érintette. Személyi sérülést egyik településről sem jeleztek.

Sajólászlófalva polgármestere, Rácz Lajos az [origo]-nak azt mondta, a hirtelen jött esőzés csütörtök délelőtt kezdődött és nagyjából egy óra hosszat tartott. "Özönvízszerű eső esett, mintha vödörből öntötték volna" - mesélte a polgármester. A zivatar után a helyszínre érkezett a katasztrófavédelem és a tűzoltóság, a vízszint csökkenése után pedig megkezdték a mentési munkálatokat: szivattyúztak és homokzsákokat pakoltak.

"Délután négy óráig megoldottuk a dolgokat, meg is nyugodtunk, de este kilenc órakor ismét egy nagy fekete felhőt láttunk" - mondta a polgármester. A településre este negyed 10 óra körül újra özönvízszerű eső zúdult, egész éjszaka zajlottak a mentési munkálatok. Rácz az [origo]-nak elmondta, nagyjából húsz ház volt veszélyben, de az ingatlanok többsége jó minőségű, ezért nem keletkezett bennük kár. Az éjszakai zivatart "kegyetlennek" nevezte a polgármester, hiszen már a csütörtök délelőtt lezúduló esőt sem tudta felszívni a föld, a település vízelvezető árkai az esti csapadékmennyiséget már végképp nem tudták elnyelni.

Közel 100 mm csapadék esett csütörtök este - mondta az [origo]-nak Vass Lajos Sándor, a szomszédos Sajókápolna polgármestere. A településen egy házban keletkezett kár, négy főt kellett átköltöztetni rokonaikhoz. A településen jelenleg is három szivattyú dolgozik. "Bízunk benne, hogy nem lesz az esőből utánpótlás" - fogalmazott. A település melletti, magántulajdonban levő szántóföldön már most is tó nagyságú víz halmozódott fel, a szántóról a településre folyik át a víz. A polgármester kész a környezetvédelmi államtitkárhoz fordulni, ha a föld tulajdonosa nem tesz valamit a probléma kezeléséért.

Forrás: MTI/Vajda János
Esővízzel eltelített kert Sajólászlófalván

Ha készített képeket a helyszínen, küldje el a [email protected] címre!