Komoly vitákra számít Navracsics az igazságügyi reform miatt

Vágólapra másolva!
Létrehozzák a közigazgatási bíróságokat, és 2013-ban létrejönnek a járási kormányhivatalok is - mondta Navracsiscs Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az általa vezetett minisztérium havilapjának adott interjúban. Navracsics szerint megérett a felülvizsgálatra az igazságügyi rendszer, az új szabályozást pedig ősszel fogadják el. A miniszter azt is elmondta, hogy ha vita alakul ki egy kormányülésen, akkor a miniszterelnök mondja ki a végső szót.
Vágólapra másolva!

Megérett a felülvizsgálatra az igazságügyi rendszer Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint. A tárcavezető azt mondta, erre azért van szükség, mert "az adófizetők úgy látják, nem hatékony az igazságszolgáltatás, elhúzódnak a perek, súlyos anyagi gondokkal küzdenek a bíróságok, az emberek pedig elégedetlenek a bíráskodás színvonalával, és azzal, ahogyan a bíróságokon bánnak a polgárokkal".

A miniszter az általa vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kedden megjelenő, Közszolgálat című új havilapjának adott interjúban azt mondta, hogy az új alaptörvény néhány sarokpontot kijelöl ugyan ezen a területen, de "komoly vitákra számít nyáron és ősszel". A tervezett igazságügyi reformot a miniszter szerint a parlament őszi ülésszakán fogadják majd el.

A részletekről a miniszter annyit mondott, hogy a munkaügyi bíróságokhoz hasonlóan önálló szervezetrendszert kaphat a közigazgatási bíráskodás, és várhatóan létrejönnek közigazgatási bíróságok. Navracsics szerint célszerű lenne a jelenleg az Alkotmánybíróságnál meglévő, önkormányzati rendeletekkel kapcsolatos jogköröket átadni ezeknek az intézményeknek.

A miniszter megerősítette azt az információt is, hogy a megyeiek után 2013-ban létrejönnek a járási kormányhivatalok is. "Megkockáztatom, hogy a közigazgatási munka erkölcsileg magasabb rendű, mint az üzleti világ" - mondta Navracsics, és hozzátette, hogy a közigazgatásban nem üzletemberek munkájára van igény, mert szerinte az teljesen más világ, más gondolkodásmóddal, világszemlélettel.

A kormányzati koordinációért is felelős Navracsics a miniszterek között adódó esetleges nézeteltérésekről azt mondta, hogy ha vita alakul ki a kormányülésen, a miniszterelnök mondja ki a végső szót. "Nyilvánvaló, hogy a témáktól függően nagyobb súlyt nyom a latban az, akihez az adott kérdés tartozik. Ha viszont a frakciószövetséggel kell egyeztetni, akkor könnyebbséget jelent, ha olyan kormánytag beszél velük, akit maximálisan elfogad a képviselőcsoport" - mondta.