Kiegyezne a Fidesszel az esztergomi polgármester

Esztergom, Tétényi Éva polgármester
Vágólapra másolva!
Kiegyezne az esztergomi Fidesz-frakcióval a város független polgármestere, Tétényi Éva, aki régóta harcot vív a városi közgyűlésben többségben levő Fidesz-KDNP-vel. Tétényi kiegyezési csomagot készített, amelynek értelmében például a város három körzetében új választásokat írnának ki. A helyi Fidesz-KDNP frakció szerint ez elfogadhatatlan.
Vágólapra másolva!

Kiegyezési csomagot terjeszt a helyi Fidesz-frakció elé Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere. A javaslat lényege, hogy az önkormányzati választásokon mandátumot elnyert fideszes képviselők közül három lépjen vissza, és ezekben a körzetekben újra szavazhassanak az emberek annak érdekében, hogy "a kétharmados erőpolitikával ne lehessen a várost tovább megbénítani".

"Ahogy eddig is a Fidesz döntött a város életéről, a kiegyezési javaslattal ismét ez a helyzet. Én vissza nem fordulok, le nem mondok. Ha a testületet feloszlatják, mindenki elveszíti mandátumát. A három fideszes képviselő távozása megadná a lehetőséget Meggyes Tamásnak, hogy elegánsan, a város érdekében távozzon. Mártírt is lehet belőlem csinálni, kérdés, hogy használ-e ez a Fidesznek" - mondta a polgármester.

Tétényi a három körzetben tartandó új szavazás mellett azt is javasolja, hogy ő jelölhessen egy "belsős" alpolgármestert, a jobbikos Stámusz Andreát, a másik alpolgármestert pedig civilek vagy a KDNP helyi szervezete válassza ki.

A Fidesz szerint elfogadhatatlan a javaslat

A Fidesz helyi frakcióvezetője, Steindl Balázs kedden a polgármester kezdeményezésére reagálva azt mondta: politikai zsarolásnak tartják, hogy három képviselőt fel kellene áldozniuk az együttműködés érdekében. Hozzátette, hogy ha a polgármester nem hajlandó együttműködni velük, akkor mondjon le ő. A frakció keddi közleményében azt írja, elfogadhatatlannak tartják Tétényi Éva "csomagját".

"Emlékeztetjük polgármester asszonyt arra, hogy 2010 októberében demokratikus választásokon a választópolgárok négy évre képviselőket, valamint polgármester választottak a képviselő-testületbe, akik arra tették fel esküjüket, hogy a városért, a választópolgárokért fognak dolgozni. A Fidesz-KDNP frakciója továbbra is ezen az úton szeretne haladni, ezért elutasítunk mindenféle politikai zsarolást" - olvasható levelükben.

Nyolc hónapja tart a háború

A város vezetését tavaly októberben átvevő független Tétényi Éva, aki az önkormányzati választáson elért kétharmados győzelme óta harcban áll a leváltott polgármesterrel és a helyi Fidesz-frakcióval. A párt tíz képviselője ugyanis abszolút többségben van a képviselőtestületben és szinte semmilyen ügyben nem működik együtt az új vezetővel. Meggyes Tamás korábbi polgármester pár hétig az irodáját sem volt hajlandó átadni utódának, az alakuló ülés után nem sokkal pedig megvonták a polgármester alapvető jogköreit, egyben deklarálták, hogy fél évig nem hajlandók alpolgármestert sem választani.

Az önkormányzat életét közben mindennapos botrányok kísérték, egy februári ÁSZ-jelentésből pedig az is kiderült, hogy a város törvénytelenül bocsátott ki kötvényeket az előző polgármester idején, svájci frankban felvett hitelei miatt emellett olyan mértékben eladósodott, hogy a működőképessége is veszélybe került.