Berendeltek minden rendőrt a "bohócforradalom" idejére egy szakszervezet szerint

Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, demonstráció, tüntetés, rendvédelmi dolgozók demonstrációja, autós felvonulás, Kossuth tér, Parlament
Vágólapra másolva!
Egy rendőrségi szakszervezet szerint a rendőri vezetés el akarja lehetetleníteni a csütörtökre meghirdetett demonstrációkat azzal, hogy aznapra behívták szolgálatra az összes rendőrt. A szakszervezetek a korengedményes nyugdíj szabályainak megváltoztatása ellen tiltakoznak.
Vágólapra másolva!

"Információink szerint az ORFK vezetője fokozott közbiztonsági ellenőrzést rendelt el az ország egész területére kiterjedően a június 16-ára meghirdetett közös szakszervezeti demonstráció napjára" - közölte a Független Rendőr Szakszervezet szerdán. A közleményből nem derül ki, hogy mi a forrása a szakszervezet információinak, amelyek szerint a "szabadságon és betegállományban lévők kivételével a teljes hivatásos állományt berendelték szolgálatteljesítésre június 16-án reggel 7 órától június 17-én éjfélig".

A szakszervezet szerint az "intézkedés különlegessége, hogy a szokásos gyakorlattól eltérően" azt sem engedik meg a rendőröknek, hogy a mobiltelefonjukat maguknál tartsák. Az ORFK az [origo] megkeresésére közölte, hogy később reagálnak a közleményre, a Belügyminisztérium pedig annyit mondott, hogy az ügy nem az ő hatáskörükbe tartozik.

A szakszervezet szerint a rendőri vezetés ezzel a lépéssel akarja ellehetetleníteni a csütörtökre meghirdetett demonstrációkat, amelynek során a rendvédelmi szakszervezetek tiltakoznak a korengedményes nyugdíjra vonatkozó szabályok megváltoztatása ellen. "A Független Rendőr Szakszervezet magyarázatot vár az ORFK és a Belügyminisztérium vezetésétől arra, hogy miért pont az országos tiltakozó demonstráció napjára kellett elrendelni a teljes állomány igénybevételével járó akciót" - áll a közleményben.

A parlament kormánypárti többsége fogadta el azt az alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a korhatár alatti nyugdíjakat átalakítsák, vagy akár el is vegyék. A kormány konkrétan a rendvédelmi szervek dolgozói számára egy olyan javaslattal állt elő, amely szerint bár nem lenne kötelező az 57 év alattiaknak visszatérni a munkába, de ebben az esetben adót kellene fizetniük a nyugdíjukból.

A szakszervezetek tiltakoznak ezen változtatások ellen, és már több tüntetést is tartottak. Csütörtökre is több demonstrációt hirdettek meg, köztük az úgynevezett bohócforradalmat, utalva arra, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalások során a szakszervezetek képviselői szerint Orbán Viktor egy kérésre úgy fogalmazott, hogy ezt majd megbeszéli a bohócügyi államtitkárral. A "bohócforradalom" felhívásában az szerepel, hogy a kormányban csalódott állampolgárok visszamenőleg visszavonják a Fidesz-KDNP-re tavaly leadott szavazataikat bizalomvesztés miatt.