Thaiföldön szabadítottak ki egy magyart a terrorelhárítók

Vágólapra másolva!
Thaiföldön elrabolt magyar fiatalembert szabadított ki a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Nyomozó Iroda. A távol-keleti országban tanuló férfit túszul ejtették, 27 millió forintnyi váltságdíjat követeltek a családjától. Az ügy egyik érdekessége, hogy az emberrablókkal magyarul tárgyaltak a nyomozók, illetve a terrorelhárítók.
Vágólapra másolva!

Véráldozat és pénzfizetés nélkül szabadítottak ki egy Thaiföldön túszul ejtett magyar fiatalembert a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai - közölte Hajdu János, a TEK főigazgatója. A férfi iskolába járt a távol-keleti országban. Elrablói felvették a kapcsolatot családjával, és közölték, megcsonkítják a fiút, ha nem fizetnek érte 27 millió forintnyi összeget. A belügyi tárca közölte, bravúros tárgyalástechnikának köszönhetően hajtották végre a kiszabadítási akciót a műveletetben résztvevő magyar specialisták.

Csizner Zoltán ezredes, a NNI igazgatója elmondta, a thaiföldi emberrablás május 31-én történt, a bűnözők pedig még aznap felvették a kapcsolatot a budapesti szülőkkel, és követelték tőlük, hogy utazzanak ki Thaiföldre. A szülők azonnal a rendőrség segítségét kérték. Az NNI kapcsolatba lépett a thai hatóságokkal, az akciót pedig az FBI bangkoki ügynöke is segítette.

Hajdu János a fiatalember kiszabadításának részleteiről nem beszélt, csak annyit árult el, hogy az emberrablók a tárgyalások után végül elengedték őt. A tárgyalásokon olyan nyomás alá helyezték az emberrablókat, hogy nem volt más választásuk, mint elengedni a túszt - mondta a TEK főigazgatója.

Csizner Zoltán ugyanakkor elmondta, hogy a telefonos egyezkedések túlnyomórészt magyarul zajlottak, ezért feltételezhető, hogy az elkövetőknek van magyar kapcsolata. Az NNI ezredese közölte, Thaiföld a "sajátos jogi környezet miatt" a magyar bűnelkövetők kedvelt területe. Hozzátette azt is, hogy a sértett kapcsolati rendszerében nagyon sok olyan személy van, akit Magyarországon bűncselekmények miatt köröznek. Csizner Zoltán közölte azt is, sem a fiatalemberről, sem pedig a családjáról nem adhatnak ki információt.