Hajnali hatkor négy képviselő még adócsalókról vitázott a parlamentben

parlament, plenáris ülés, alkotmányozás, alaptörvény vitája
Vágólapra másolva!
Szerdán reggel, nem sokkal hat előtt fejeződött be az országgyűlés keddi ülése. A reggel nyolc órakor kezdődő szerdai ülésnapon a devizahitelesek mentőcsomagjáról és az Országos Érdekegyeztető Tanács átalakításáról tárgyalnak majd.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés szerdán reggel háromnegyed hatkor fejezte be a még kedden kora délután kezdődött ülésnapját. A Népszabadság internetes oldala azt írja, hogy négy képviselővel fejeződött be az ülés.

A képviselők utolsó napirendi pontként az igazságszolgáltatást érintő törvények kedden kezdeményezett módosítását tárgyalták. Eszerint létrehoznák a kiemelt ügyek kategóriáját, ezek közé tartozna az ötvenmillió forint feletti adócsalás, a hivatali visszaélés, és a korrupciós bűncselekmények is. A javaslat szerint az ilyen ügyek gyanúsítottjait 72 órán belül ki kell hallgatni, és a kihallgatáson nem vehet részt a gyanúsított védője. A vitában az MSZP és az LMP is alkotmányellenesnek minősítette a tervezetet.

Az országgyűlés szerdán hajnali öt óra előtt a fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő törvénymódosítás tárgyalását folytatta le, előtte pedig megtárgyalta a Mol-részvények állami vásárlásának parlamenti jóváhagyását kérő kormányzati előterjesztést. A csaknem háromórás vitában Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter úgy fogalmazott, "jókor, jót és jó áron" vásároltak. Az MSZP kritizálta a szerződéskötés időzítését, a Jobbik támogatható, ügyes lépésnek tartja a Mol-részvény-vásárlást, az LMP pedig elvi alapon támogathatónak nevezte az állam gazdasági szerepvállalásának fokozását, de kizárólag a demokratikus felügyeleti rendszer erősítésével párhuzamosan.

Az országgyűlés a szerdai ülésén tárgyalni kezdi a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvényjavaslatot, emellett szintén általános vita kezdődhet az Országos Érdekegyeztető Tanács helyébe is lépő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács létrehozásáról szóló kormányzati előterjesztésről is.

A nemzetgazdasági miniszternek a devizahitelesek megsegítését célzó javaslata szerint az ingatlanfedezetes lakáshitellel rendelkezők idén december 31-éig kezdeményezhetik a törlesztési árfolyam 36 hónapig, de legfeljebb 2014. december 31-éig történő rögzítését. A rögzített árfolyam és az ezt meghaladó tényleges törlesztési árfolyamok közötti különbségre a devizakölcsönt nyújtó bank speciális célú, a felelős hitelezés szabályai alá nem eső, forintalapú jelzáloghitelt nyújt.