Hazahozták Thaiföldről a terrorelhárítók által kiszabadított magyar fiatalt

Vágólapra másolva!
Péntek délután Magyarországra érkezett az a fiatalember, akit májusban raboltak el Thaiföldön, majd egy hét tárgyalás után a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai szabadítottak ki.
Vágólapra másolva!

Épségben, egészségben hazaérkezett péntek délután az a magyar fiatal, akit májusban raboltak el Thaiföldön - közölte Tafferner Éva, a Terrorelhárítási Központ (TEK) szóvivője. Hajdu János, a TEK főigazgatója a TEK laktanyájában fogadta a családot.

Hajdu János szerdán közölte, hogy véráldozat és pénzfizetés nélkül szabadítottak ki egy Thaiföldön túszul ejtett magyar fiatalembert a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai. A magyar férfi iskolába járt a távol-keleti országban. Elrablói felvették a kapcsolatot a családjával, és közölték, megcsonkítják a fiút, ha nem fizetnek érte 27 millió forintnyi összeget. A belügyi tárca közleménye szerint "bravúros tárgyalástechnikának köszönhetően" hajtották végre a kiszabadítási akciót a műveletetben részt vevő magyar specialisták, köztük túsztárgyalók és pszichológusok.

Hajdu János a fiatalember fogva tartásának és kiszabadításának részleteiről nem beszélt, csak annyit árult el, hogy az emberrablók a tárgyalások után végül "otthagyták", elengedték. Mint fogalmazott, a tárgyalások során olyan nyomás alá helyezték az emberrablókat, hogy nem volt más választásuk, mint elengedni a túszt. A terrorelhárítók főigazgatója a korábbi szudáni akcióhoz hasonlította a műveletet; akkor ugyancsak véráldozat és váltságdíj kifizetése nélkül sikerült Papp István ENSZ-alkalmazott kiszabadítása.

Csizner Zoltán ezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója korábban elmondta, hogy a thaiföldi emberrablás május 31-én történt, és a bűnözők még aznap jelentkeztek a Budapesten tartózkodó szülőknél. Ők azonnal a rendőrség segítségét kérték, mire az NNI kapcsolatba lépett a thai hatóságokkal, az akciót az FBI bangkoki ügynöke is segítette.

Csizner Zoltán elmondta, hogy a telefonos tárgyalások túlnyomórészt magyarul zajlottak, ezért azt feltételezik, hogy az elkövetőknek van magyar kapcsolatuk. Utalt arra is, hogy Thaiföld a "sajátos jogi környezet miatt" a magyar bűnelkövetők, különösen a körözés alatt álló bűnözők kedvenc területe. Jelezte továbbá: sikerült felderíteniük azt is, hogy a sértett "életterében, kapcsolati rendszerében" nagyon sok olyan személy van, akit Magyarországon bűncselekmények miatt köröznek.