Ragaszkodik a Fidesz a védő nélküli kihallgatáshoz

Vágólapra másolva!
Nem engedne a nagyobbik kormánypárt abból, hogy az úgynevezett kiemelt ügyekben védő nélkül kezdhessék meg a nyomozók a kihallgatást. A pénteki határidőig benyújtott fideszes módosító javaslat csak ennek időkeretét rövidítené le, egy KDNP-s képviselő viszont nem engedné sem a védő nélküli kihallgatást, sem az öt napig tartó őrizetet.
Vágólapra másolva!

A tervezett 48-ról 24 órára csökkenhet a fogvatartottak és védőik érintkezésének korlátozása a büntetőeljárási törvény módosításához beadott fideszes indítványokkal. A javaslathoz a péntek déli határidőig összesen 17 módosító indítványt nyújtottak be, ebből tízet a fideszes Cser-Palkovics András képviselő, hármat pedig a KDNP-s Rubovszky György.

A parlament alkotmányügyi bizottsága által hétfőn benyújtott (Balsi István, a testület fideszes elnöke szerint a Legfőbb Ügyészség kéréseinek megfelelően készült) törvényjavaslat kiemelt bűncselekménnyé nyilvánítaná a nagy összegű csalásokat, a vesztegetést és a hivatali visszaélést, amelyek esetében különleges eljárási szabályokat írna elő, az indoklás szerint az eljárások meggyorsítása érdekében (a részletekről itt olvashat). A javaslat vitát váltott ki a kormánypártok soraiban is, az igazságügyi államtitkár is aggályosnak nevezte például a védők 48 órás kizárását.

Cser-Palkovics pénteken benyújtott egyik módosító indítványa az úgynevezett kiemelt ügyek közzé sorolná a bűnszervezetben elkövetett bűncselekményeket, az emberölés súlyosan minősülő eseteit, a terrorcselekményeket és a háborús bűntetteket is, lehetőséget adva az ügyészségnek a normál büntetőeljárástól eltérő, rendkívüli intézkedések alkalmazására.

A Fidesz - mint az Cser-Palkovics módosítóiból kiderül - ragaszkodik ahhoz, hogy a kiemelt ügyekben a mai 72 óra helyett 120 órán keresztül lehessen őrizetben tartani a gyanúsítottakat. Abban viszont engednének, hogy az eredeti javaslatban szereplő 48 óra helyett csak az első 24 órában lehetne korlátozni a terhelt érintkezését a védőjével. Ez nem, általános szabály lenne, hanem "a konkrét ügy egyedi körülményei alapján" az ügyész rendelhetné el.

A Fidesszel szemben teljesen törölné a törvényjavaslat legvitatottabb részeit, a 120 órás őrizetbe vétel lehetőségét és a védő kizárását Rubovszky György, aki három módosító indítványt nyújtott be. A kereszténydemokrata képviselő azt sem engedné meg a nyomozóknak, hogy poligráfot (úgynevezett hazugságvizsgálót) használjanak a kiemelt ügyek tanúinak kihallgatásánál.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken az MTI-nek azt mondta: "az igazság felderítése érdekében" fontos, hogy a kiemelt ügyekben a nyomozati szakasz legelején korlátozni lehessen a védővel való érintkezést. Lázár szerint a nemzetközi normák szerint szeretnék a kérdést szabályozni, ahogyan például Franciaországban és Belgiumban ez működik.