Átadták a díszpolgári címeket a fővárosban

Eperjes Károly színművész, Kovács Kati énekesnő és Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója (b-j) beszélgetnek, mielőtt átvették a Budapest díszpolgára címet Tarlós István főpolgármestertől
Vágólapra másolva!
Tizenhatan kapták meg a budapesti díszpolgári címet vasárnap. A Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy Budapest nem feledkezhet meg azokról, akik kiemelkedően sokat tesznek vagy tettek a fővárosért.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés májusban zárt ülésen döntött az idei díszpolgári címek adományozásáról, melyeket a közgyűlés ünnepi ülésén adtak át vasárnap.

Tarlós István főpolgármester beszédében elmondta: Budapest új vezetése nem feledkezhet meg azokról, akik kiemelkedően sokat tesznek, tettek a fővárosért, erkölcsi hitet kölcsönöznek, ez "sokat segít rajtunk, a túlélés legfontosabb eleme". Tarlós elmondta: nem azt kéri a díszpolgároktól, hogy politizáljanak, hanem hogy tegyék, amit eddig.

Az ünnepi ülésen a városvezető megemlékezett arról, hogy 1991-ben ezen a napon hagyta el az utolsó szovjet katona Magyarországot. Szerinte közvetlen külső hatalommal már nem kell számolni, "soraink rendezésének nehéz harcát többnyire országon belül kell megvívni". Mint mondta, vannak, akik a hatalom elvesztése miatt támadt "olthatatlan dühüket" olyan módon engedik szabadjára, hogy külföldön folytatnak "állandó mószerolást", és ezzel ártanak az országnak.

Forrás: MTI/Soós Lajos
Forrás: MTI/Soós Lajos

Tekintse meg az eseményen készült képeket!

A Fővárosi Közgyűlés májusi döntése értelmében Budapest díszpolgára lett Balczó András öttusa olimpiai bajnok, Egerszegi Krisztina úszó, Eperjes Károly színművész, Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója, Kopp Mária egyetemi tanár, Kovács Kati énekesnő, Makovecz Imre építész, Papp Lajos szívsebész, Sánta Ferenc hegedűművész, Szervátiusz Tibor szobrászművész, Szirtes Ágnes színművés, Lech Walesa volt lengyel államfő, Csukás István író, költő. Hárman posztumusz kapták meg a díszpolgári címet, Mádl Ferenc akadémikus, volt köztársasági elnök, valamint Skrabski Árpád informatikus-szociológus nevében özvegyeik, míg Elvis Presley amerikai énekes nevében Kevin Kern, az Elvis Presley Enterprises vállalat PR-igazgatója vette át az elismerést.

A közgyűlés idén januárban módosította a díszpolgári címekről szóló rendeletet, ennek értelmében június 19-én adják át az elismeréseket, arra emlékezve, hogy 1991-ben azon a napon vonultak ki Magyarországról az utolsó szovjet csapatok. Korábban a főváros egyesítésének napján, november 17-én adták át a díszpolgári címeket.