A szlovén kormányfő bírálatai miatt tiltakozik a magyar Külügyminisztérium

Vágólapra másolva!
Az új magyar alkotmányt és Orbán Viktort is bírálta a szlovén kormányfő egy sajtóbeszélgetésen. Borut Pahor személyesen tisztázná a kérdést magyar partnerével.
Vágólapra másolva!

A Külügyminisztérium hétfőn közleményt adott ki, amely szerint a tárca visszautasítja Borut Pahor szlovén kormányfő kritikáját a magyar alaptörvényről és néhány más, a jelenlegi kormányzati ciklusban megalkotott jogszabályról, valamint Orbán Viktor miniszterelnök személyéről. A ljubljanai megjegyzések május 28-án, egy a szlovén sajtó képviselőivel folytatott háttérbeszélgetésen hangzottak el.

Az ügyben Prőhle Gergely helyettes államtitkár múlt kedden hivatalában közölte Szlovénia budapesti nagykövetével, Darja Bavdaz Kurettel, hogy magyar részről visszautasítják a szlovén kormányfő által elmondottakat, egyúttal kijelentette: elvárják, hogy a szlovén fél nyilatkozatban reagáljon a történtekre - tájékoztattak.

Sajtóbeszámolók szerint Borut Phor azt mondta újságírók előtt, hogy a magyar EU-elnökség után Magyarországot teljes mértékben elszigetelik. Példaként állítólag azt hozta fel, hogy hiába soros elnök Magyarország, senki sem látja Orbán Viktort a közösség nevében felszólalni.

A magyar reakció eredményeként Borut Pahor hétfőn a ljubljanai magyar nagykövetnek személyesen adta át Orbán Viktornak címzett levelét, egyben jelezte, hogy személyes találkozón szeretné tisztázni a kérdést a kiváló magyar-szlovén kapcsolatok megőrzése érdekében.