Szijjártó: Hoffmann Rózsa marad az oktatási államtitkár

Vágólapra másolva!
Az oktatási államtitkárt Hoffmann Rózsának hívják, és ez még így is marad hosszú ideig, jelentette ki hétfőn a kormányfő szóvivője. Mindezt azután közölte, hogy KDNP-s politikus felajánlotta lemondását a miniszterelnöknek.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter az után tartott sajtótájékoztatót, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár levélben felajánlotta lemondását Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ezt a kereszténydemokrata politikus hivatala is megerősítette, noha részleteket nem árultak el. Korábban az Index meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Hoffmann Rózsa nem kívánja folytatni az oktatási terület irányítását, mivel nem érez ehhez kellő támogatást. Hoffmann négyszemközti találkozót is kért Orbán Viktortól.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hétfő reggel a Kossuth rádióban nem cáfolta a Hoffmann Rózsa lemondásáról szóló híreket. Ugyanakkor hozzátette: nincsen szó arról, hogy hétfőn bármilyen témáról négyszemközt beszélne Orbán Viktor és Hoffmann Rózsa. Végül a kormányfő szóvivője tartott sajtótájékoztatót az ügyről. Szijjártó ott elmondta, az oktatás átalakítása az egyik legfőbb stratégiai terület, amelyre a kabinet a következő hónapokban különös figyelmet fordít majd. Ezt a munkát pedig - tette hozzá - Hoffmann Rózsa végzi, és ez így is marad még hosszú időn keresztül. Arról, hogy lesz-e Orbán-Hoffmann-találkozó, a szóvivő annyit mondott: a két politikus szokott egyeztetni, ebben az ügyben azonban nem várható ilyen találkozó.


Hoffmann Rózsa döntésében szerepet játszhatott a Fidesz etikai bizottságának közelmúltban hozott döntése, amelynek értelmében Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke nem követett el etikai vétséget azzal, hogy nyilvánosan kritizálta az államtitkárság munkáját. A volt oktatási miniszter ellen Hoffmann Rózsa azért kezdeményezett eljárást, mert az országgyűlés szakbizottságának kormánypárti elnöke a médiában többször bírálta az államtitkárság intézkedéseit, tervezeteit.


Az [origo]-nak adott interjújában Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár éppen egy hónappal ezelőtt még azt mondta, hogy továbbra is élvezi a miniszterelnök bizalmát, és csak látszat, hogy harcban áll az oktatásügy valamennyi szereplőjével. Az interjúban elmondta azt is, hogy a folyamatos bírálatok miatt nehéz perceiben felvillant benne, hogy távozzon, de "ezek csak múló rossz hangulatok voltak inkább, mintsem komoly gondolatok", fogalmazott. Elmondta azt is, hogy egy percig sem maradna a pozíciójában, ha nem érkeznének nap mint nap olyan visszajelzések hozzá, amelyek megerősítik abban, hogy jó úton jár, és ne adja fel, amit elkezdett.