Támogatja a jelölőbizottság a kormánypárti alkotmánybíró-jelölteket

Vágólapra másolva!
Megkapta a szükséges támogatást a parlamenti jelölőbizottságban az öt kormánypárti alkotmánybíró-jelölt. A parlament már a jövő héten megválaszthatja az Alkotmánybíróság új tagjait.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság elnökét és tagjait jelölő eseti bizottság tanácskozásán megkapta a szükséges támogatást az öt kormánypárti alkotmánybíró-jelölt, Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, volt igazságügyi miniszter, Pokol Béla egyetemi tanár, Szalay Péter ügyvéd, Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke és Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövet, nemzetközi magánjogász.

Az Alkotmánybíróság elnökét és tagjait jelölő eseti bizottság elnöke, Varga István elmondta, hogy volt olyan kormánypárti jelölt, akit az ellenzék is támogatott, neveket azonban nem közölt.

Az MSZP minden kormánypárti jelöltre igennel szavazott, a Jobbik pedig Pokol Bélát támogatta, míg a másik három fideszes, illetve a KDNP-s jelöltnél tartózkodott. Az LMP Szalay Péter és Szívós Mária esetében igennel szavazott, Dienes-Oehm Egonnál tartózkodott, míg Balsai Istvánra és Pokol Bélára nemmel voksolt - tudta meg a távirati iroda a testület ellenzéki tagjaitól.

A parlament már a jövő héten szavazhat az öt új alkotmánybíróról, akik szeptember 1-jétől léphetnek hivatalba. A Fidesz-frakció múlt heti döntése után Lázár János frakcióvezető elmondta, Szívós Mária mellett szól, hogy van bírói gyakorlata, Szalay Péter mellett pedig az, hogy ügyvédi tapasztalattal bír. Pokol Béla jogelméleti munkásságát emelte ki Lázár, Dienes-Oehm Egonnak pedig az európai jog területén szerzett gyakorlatát. Lázár János szerint Balsai István mellett több érv is szól, így az, hogy korábban igazságügyi miniszter volt, alkotmányügyi területtel foglalkozott, és ügyvédként is dolgozott.

A parlament arról az alkotmánybíró-jelöltről voksolhat, aki a tizenöt tagú jelölőbizottságban - amelyben nyolc képviselő fideszes, kettő KDNP-s, kettő MSZP-s, kettő jobbikos, egy pedig LMP-s - legalább nyolc igen szavazatot kap. A testületet múlt kedd óta vezeti Varga István, aki frakciótársától, Balsai Istvántól vette át a tisztséget, mivel ő a Fidesz egyik alkotmánybíró-jelöltje lett.

Az országgyűlés döntése értelmében szeptember 1-jétől a jelenlegi 11 helyett 15 tagja lesz az Ab-nek. A parlament így összesen öt új alkotmánybírót választ majd, egy poszt ugyanis jelenleg is betöltetlen. A Ház az Ab új tagjait július 31-éig, azaz még a tavaszi ülésszakon megválasztja, valamint e határidőig az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával a testület tagjai közül elnököt választ.