Az országgyűlési biztosok nem értenek egyet az új ombudsmani rendszer alkotmányosságáról

Vágólapra másolva!
A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint az új alkotmánnyal is ellentétes az országgyűlési biztosi rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslat. Szabó Máténak, az állampolgári jogok biztosának ugyanakkor tetszik az új, egységes rendszer.
Vágólapra másolva!

Ellentétes az áprilisban elfogadott új alkotmánnyal az ombudsmanról szóló törvényjavaslat - írja Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa abban a levélben, melyet az országgyűlési képviselőknek írt kedden.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter múlt pénteken nyújtotta be az országgyűlésnek az alapvető jogok biztosáról szóló törvényjavaslatot. A törvényjavaslat értelmében a jelenlegi négy ombudsman helyett (általános, adatvédelmi, jövő nemzedékeket képviselő és kisebbségi) a jövőben az alapvető jogok biztosa dolgozna, alatta pedig két helyettese, az úgynevezett különbiztosok.

A javaslat átmeneti rendelkezései értelmében Szabó Máté általános ombudsman mandátumának 2013-as lejártáig ebben a különbiztosi beosztásban dolgozhatna tovább a mostani kisebbségi és a jövő nemzedékeket képviselő ombudsman.

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint az új törvény a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát az alapvető jogok biztosának súlytalan és eszköztelen helyettesévé tenné, akinek még vizsgálati joga sem lenne. Fülöp Sándor szerint a javaslat visszavonja mindazon jogköröket és intézkedéseket is, amelyek alapján ma az ombudsman fellép a lakosság környezeti problémáinak megoldásáért. Mivel ezek a jogkörök szerinte az új alapjogi biztost sem illetnék meg, ezért az új ombudsmannak is lényegesen szűkülne a hatásköre.

Fülöp Sándor ezt abban a levelében fejti ki, melyet az országgyűlési képviselőknek küldött június 21-én. Ebben arra kéri a képviselőket, akadályozzák meg, hogy egy szerinte alkotmányellenes törvény szülessen. Úgy véli, ha a törvényt változatlan formában elfogadják, akkor azt az Alkotmánybíróság várhatóan úgyis megsemmisíti.

Szabó Máté ombudsmannak ugyanakkor tetszik az egységes rendszer. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa erről egy interjúban beszélt hétfőn. Ebben elmondta, hogy az egységes ombudsmani intézmény, megnövekedett hatáskörénél fogva, határozottabban képviselheti az állampolgárok jogait és érdekeit mind nemzeti, mind nemzetközi szinten.