Kivonult az MSZP és az LMP az alkotmánybíró-jelöltek meghallgatásáról

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki bizottsági tagok távollétében az országgyűlés alkotmányügyi bizottsága támogatta az alkotmánybíró-jelöltek kinevezését kedden. Ipkovich György, az MSZP, illetve Schiffer András, az LMP képviselője korábban azért vonult ki a meghallgatásról, mert kifogásolták, hogy az ellenzéki pártok által alkotmánybírónak javasolt személyeket nem hallgatták meg a jelölő eseti bizottságban.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés alkotmányügyi bizottsága támogatta az alkotmánybíró-jelöltek kinevezését; az ellenzéki bizottsági tagok távollétében a keddi ülésen. Pokol Béla, Szalay Péter és Szívós Mária egyhangú támogatást kapott, míg Dienes Oehm Egon és Balsai István jelölését két tartózkodás mellett támogatták.

Korábban az MSZP és az LMP kivonult az alkotmányügyi bizottság üléséről. A két ellenzéki párt képviselője - Ipkovich György, az MSZP, illetve Schiffer András, az LMP részéről - azzal indokolta a döntést, hogy az ellenzéki pártok által alkotmánybírónak javasoltakat nem hallgatták meg a jelölő eseti bizottságban. Ipkovich György ezt az eljárást szégyenletesnek és a demokrácia sárba tiprásának nevezte, Schiffer András pedig viccnek és cirkusznak minősítette.

Varga István, az Alkotmánybíróság elnökét és tagjait jelölő eseti bizottság fideszes elnöke szerint az eseti bizottságban ezt a kifogásukat nem fogalmazták meg az ellenzéki tagok. Varga kifogásolta azt is, hogy a képviselők úgy távoztak a teremből, hogy meg sem hallgatták a válaszát.

A testület végül valamennyi jelöltet meghallgatta a keddi bizottsági ülésen, mind az öten kifejtették, hogy megtiszteltetésnek tartják a jelölést. Szalay Péter ehhez még azt is hozzátette, hogy amellett, hogy alkotmánybírónak lenni a szakma kiteljesedését jelenti, ugyanakkor ez egy szolgálat; a demokrácia szolgálata.

A Fidesz-frakció június 14-én döntött arról, hogy Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, volt igazságügy-miniszter, Pokol Béla jogász, politológus, egyetemi tanár, Szalay Péter ügyvéd és Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke lesz a Fidesz alkotmánybíró-jelöltje. A KDNP Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövetet jelölte a testület tagjává.

A parlament már a jövő héten szavazhat az öt új alkotmánybíróról, akik szeptember 1-jétől léphetnek hivatalba.