Két vádlottat életfogytiglanra ítélt a bíróság a Cozma-ügyben első fokon

Raffael Sándor elsőrendű vádlott, Németh Győző másodrendű vádlott, és Sztojka Iván harmadrendű vádlott hallgatják az ítélethirdetést, Veszprém Megyei Bíróság, Cozma-ügy, Cozma-gyilkosság
Vágólapra másolva!
Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, R. Sándort és N. Győzőt csütörtökön, első fokon a Veszprém Megyei Bíróság. A harmadrendű vádlott, Sz. Iván 20 évi fegyházbüntetést kapott. R. Sándor és N. Győző legkorábban 30 év múlva szabadulhat. Először rosszullét, majd közbeszólások miatt ismét ki kellett vezettetni a teremből Sz. Ivánt.
Vágólapra másolva!

Az ügyész indítványának megfelelően R. Sándort és N. Győzőt életfogytig tartó szabadságvesztésre, míg Sz. Ivánt 20 év fegyházra ítélte a Veszprém Megyei Bíróság első fokon csütörtökön. Németh Balázs tanácsvezető bíró az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek.

Az első- és a másodrendű vádlott az életfogytig tartó büntetéséből legkorábban 30 év múlva bocsátható szabadlábra. A bíróság a vádlottakat több évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető társait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

A bíróság csütörtöki ítélete szerint P. Gábor negyed- és B. Csaba ötödrendű vádlott bűnös társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, ezért előbbinek 5 évet, az utóbbinak 4 évet kell börtönben töltenie. G. Péterné hatodrendű és A. László hetedrendű vádlottat kétrendbeli bűnpártolás miatt vonta felelősségre a bíróság; az asszonyt 4 év, a férfit 2 év 8 hónap börtönre ítélte.

Közbeszólások miatt a bíró kivezettette a harmadrendű vádlottat a Cozma-gyilkosság büntetőperében hozott első fokú ítélet indoklása közben, Sz. Ivánnak véglegesen el kellett hagynia a tárgyalótermet. A bíróság ezt megelőzőn szünetet rendelt el, mert három vádlott, köztük a 20 év fegyházbüntetésre ítélt Sz. Iván az indoklás során rosszul lett. A szünet után, az indoklás közben Sz. Iván közbeszólt, jelezve: szerinte a cselekmény nem úgy történt, ahogyan az elhangzott. Ekkor a bíró figyelmeztette, hogy neki most nincs megszólalási lehetősége.

Az utolsó szó jogán R. Sándor szerdán a bíróságon elmondta, hogy csak védekezett, mert halálfélelme volt, de embert ölni nem akart. R. Sándor korábban tagadta, hogy ő szúrta volna le Cozmát, májusban azonban - saját elmondása szerint - új ügyvédje tanácsára bevallotta azt. A férfi ügyvédje szerdán a bíróságon azt mondta, hogy ügyfele el akarta kerülni a konfliktust a veszprémi szórakozóhely előtt, és amikor kilépett a bárból az utcára, nem is Marian Cozma kézilabdázó irányába indult el, ám a sportoló rátámadt. A bárban ezt megelőzően történt dulakodásról R. Sándor azt mondta, hogy ott egy teljesen hétköznapi dulakodás alakult ki N. Győző és Marian Cozma között, Cozmáék pedig "elvetemültek" voltak, hiszen egy kis dulakodás során őt rögtön fejbe verték egy sörösüveggel.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Forrás: MTI/Nagy Lajos

R. Sándor elsőrendű vádlott, N. Győző másodrendű vádlott, és Sz. Iván harmadrendű vádlott hallgatják az ítélethirdetést

N. Győző is májusban vallotta be, hogy ő szúrta vesén Ivan Pesic kézilabdázót. Elmondása szerint amikor a lokálból kiért az utcára, szembetalálta magát két támadóval, erre előkapta jobb zsebéből a kését. Vallomásában halálfélelemre és önvédelemre hivatkozott. N. Győző az utolsó szó jogán szerdán bocsánatot kért a Cozma családtól, Ivan Pesicnek pedig felajánlotta az egyik veséjét.

Az ügyész szerdán ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a vádlottak pontosan tudták, hogy mit tesznek, szándékuk emberi élet kioltására irányult. Sőt, a földön már mozdulatlanul fekvő Marian Cozma fejébe még többször bele is rúgtak - tette hozzá.

A Cozma-ügyben az emberölés miatt indult büntetőper a múlt év szeptemberében kezdődött, és az eltelt kilenc hónap alatt a bíróság több száz tanút és mintegy 25-30 szakértőt hallgatott meg. Az emberölési per iratanyaga 69 kötet, 17 ezer oldal. Az eddigi perköltség meghaladja a 73 millió forintot.