Az egészségügyben munkaszüneti nap lesz július 1-je, zárva lesznek a rendelők

Vágólapra másolva!
Ettől az évtől július elseje munkaszüneti nap az egészségügyben, jövő pénteken így zárva lesznek a rendelőintézetek, a kórházakban pedig a munkaszüneti napokra irányadó munkarend szerint dolgoznak.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kezdeményezésére idén munkaszüneti nap lesz az egészségügyi dolgozók számára az úgynevezett Semmelweis-nap. Az egészségügyért felelős államtitkárság csütörtöki közleménye szerint a munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók munkájának elismerését szolgálja.

A törvény a munkaszüneti napot a foglalkoztatási - munkaviszonyban vagy közalkalmazotti - jogviszonyban álló dolgozók számára biztosítja. Ennek megfelelően a folyamatos ellátásra nem kötelezett egészségügyi dolgozókat foglalkoztató szolgáltatók, például a rendelőintézetek nem lesznek nyitva. A folyamatos ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknál, mint a fekvőbeteg-gyógyintézetek vagy az Országos Mentőszolgálat, az alkalmazottak a munkaszüneti napokra irányadó munkarend szerint dolgoznak.

Az alkalmazott egészségügyi dolgozók és vállalkozási formában tevékenykedők együttes közreműködését igénylő egészségügyi szolgáltatásoknál (ilyen a legtöbb gyógyszertár és a háziorvosi rendelések) figyelembe kell venni, hogy a jogszabályban előírt személyi minimumfeltételek, valamint az ellátás biztosításának egyéb feltételei biztosítottak-e. Ha nem, ügyeletet kell biztosítani.