Huszonnégy év után jön Budapestre kínai kormányfő pénteken

Vágólapra másolva!
Huszonnégy év után először látogat Magyarországra kínai kormányfő, Ven Csia-pao pénteken érkezik Budapestre. Ven szombaton találkozik Orbán Viktorral, és látogatása során több gazdasági megállapodást köthet egymással a két ország. Ven Magyarország után Németországba és Nagy-Britanniába utazik.
Vágólapra másolva!

Pénteken Magyarországra érkezik és megkezdi kétnapos látogatását a kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao. Pénteken részt vesz egy magyar-kínai kulturális rendezvényen, szombat reggel pedig katonai tiszteletadás mellett fogadják hivatalosan a Kossuth téren.

Ezt követően a kínai kormányfő szombaton tárgyalásokat folytat Orbán Viktorral, majd a Parlamentben több gazdasági megállapodást köt a két fél. Ven Csia-pao egy gazdasági fórumon is részt vesz a Magyar Tudományos Akadémián, később fogadja őt Schmitt Pál köztársasági elnök és Kövér László parlamenti elnök.

Ven Csia-pao látogatása azt jelenti, hogy 24 év után először látogat kínai kormányfő Magyarországra. Ven 2003 óta miniszterelnök, és Hu Csin-tao államfő mögött Kína második legfontosabb emberének számít. Ötnapos európai körútjának Budapest lesz az első állomása, ezt követően Németországba és Nagy-Britanniába látogat.

Orbán Viktor miniszterelnök 2010 novemberében látogatott Kínába, útjának fő célja a két ország gazdasági kapcsolatainak elmélyítése, a kínai tőke Magyarországra vonzása volt. Orbán májusban tárgyalásokat folytatott a kínai kommunisták egyik pártvezetőjével a Fidesz és a Kínai Kommunista Párt kapcsolatainak szorosabbra fűzéséről, és a két párt közötti esetleges csereprogramokról is volt szó.

A Magyarországon élő tibetiek képviseletét ellátó Shambala Tibet Center arra kérte Orbán Viktort, hogy álljon ki a tibetiek érdekeiért a kínai miniszterelnöknél. A társaság bejelentette, hogy Ven itt tartózkodása alatt valószínűleg tüntetni fognak a budapesti kínai nagykövetség előtt a tibetieket elnyomó kínai rezsim miatt.