A végzős orvosok 74 százaléka dolgozna külföldön a rezidensszövetség szerint

Vágólapra másolva!
Az idén végzős orvostanhallgatók 30 százaléka bizonytalan abban, hogy mit csináljon a jövőben, míg 74 százalékuk tervez külföldi munkavállalást - derül ki a Magyar Rezidens Szövetség felméréséből. A szervezet vezetője, Papp Magor szerint az orvoshiány miatt a megyei kórházakban súlyos krízis várható.
Vágólapra másolva!

A Magyar Rezidens Szövetség felmérése szerint az orvosi egyetemen 2011-ben végző fiatalok egyharmada bizonytalan abban, belép-e a szakorvosképzésbe Magyarországon - jelentette ki Papp Magor, a szövetség elnöke az MTI-nek adott interjújában, aki a saját felmondólevelét is letétbe helyezte (a Papp Magort bemutató portrénkat itt olvashatja).

A rezidensszövetség elnöke szerint június elején mintegy négyszáz, orvosi egyetemen államvizsgázóval töltettek ki kérdőívet. A felmérés gyorsértékelése szerint a bizonytalanok aránya 30 százalék. "A végzettek egyharmada tanácstalan abban, hogy mit csináljon" - mondta Papp Magor.

A felmérés szerint az elmúlt évhez hasonlóan az idén is 74 százaléknyian terveznek előbb-utóbb külföldi munkavállalást. Az államvizsgázók alig 59 százaléka mondta azt, hogy legalább a jelentkezési lapot kitölti a magyarországi szakorvosképzéshez, a végzősök negyede pedig már bizonyos, hogy nem lép be. Ezt a döntésüket a legtöbben a fizetésekkel, valamint a munkakörülményekkel indokolták.

"Az egyetemi nagy központokban vélhetően nem fognak elfogyni az orvosok, de már a megyei nagy kórházakban is súlyos krízis várható" - mondta Papp Magor. "Részben forráshiányos a rendszer, de belső egyenlőtlenségek is vannak, sok orvos ugyanis félmillió forint körül keres legálisan" - tette hozzá.

Papp Magor utalt a szövetség május végi bejelentésére, amely szerint a rezidensek az év végéig tömegesen helyezik letétbe felmondásukat, és ha nem tudnak megegyezni a kormányzattal, a felmondólevelek január elsejével aktiválódnak. Elvárásuk, hogy az orvosok átlagos alapbére érje el a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosát. "Akciójukat a szakmai szervezetek egyöntetűen támogatják" - mondta Papp Magor, megjegyezve, hogy már a 40 év feletti kollégák körében is egyre komolyabb a csatlakozási szándék.

Szerinte, ha a kormányzati intézkedésekből nem derül ki, hogy komolyan veszik őket, akkor tovább gyorsulhat az elvándorlás. A rezidensszövetség elnöke szerint már annak is kisebbfajta megtartóereje lenne, ha bizonyossá válna, hogy a népegészségügyi termékdíjat valóban az egészségügyi dolgozók bérének rendezésére fordítják majd.