Megússzák az ellenőrzést a legidősebb rokkantnyugdíjasok

munkaszimulátor
Vágólapra másolva!
Nem küldik felülvizsgálatra azokat a rokkantnyugdíjasokat, akiknek már kevesebb mint 5 évük van hátra a nyugdíjkorhatárig - írja a Magyar Nemzet. A rokkantnyugdíjasok munkaképességének ellenőrzésére indított vizsgálat heteken belül megkezdődik, de nem minden rokkantat fog érinteni, mert a hatóságok nem látják értelmét annak, hogy a legidősebbeket is visszaküldjék a munkába.
Vágólapra másolva!

Csak azoknak a rokkantnyugdíjasoknak a nyugdíjjogosultságát fogja ellenőrizni a kormány, akik legalább öt évvel a nyugdíjkorhatár előtt állnak - írja a hétfői Magyar Nemzet. A lap szerint a következő hetekben kezdődik a 750 ezer hazai rokkantnyugdíjas egy részének felülvizsgálata, amivel a kormány a munkaképes, hamis papírokkal rokkanttá nyilvánított embereket akarja kiszűrni, és visszaterelni a munkába.

A lap szerint a rokkantnyugdíjat kapó emberek közül mintegy 220 ezren számíthatnak felülvizsgálatra. Azokat, akik öt éven belül az öregségi nyugdíjat is megkapják, azért nem ellenőrzik, mert az ő foglalkoztatási rehabilitációjuk már "értelmetlen" - írják.

Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) főigazgatója a lapnak azt mondta, hogy senki sem marad ellátás nélkül, aki valóban rászorul az állami segítségre. A főigazgató szerint a vizsgálatok "pozitív irányból közelítik meg" az ellenőrzött rokkantnyugdíjasok problémáit, vagyis az elhelyezkedéshez szeretnének nekik segítséget nyújtani.

Az igazgató szerint az NRSZH szeretné a munkaadókat is érdekeltté tenni, hogy foglalkoztassanak megváltozott munkaképességű embereket. Arról azonban nem árult el részleteket, hogy ez milyen módon történne.

Pósfai kormányzati egyeztetésekre hivatkozva nem árult el részleteket arról sem, hogy kiket vizsgálnak majd meg munkaszimulátorral, és hogy pontosan hogyan zajlik majd az ellenőrzés. A valós munkavégzési képességet mérő gépek használata várhatóan csak 2012-től kezdődhet, mivel az NRSZH kirendeltségein nincs elég hely és technikai háttér a gépek telepítésére (a munkaszimulátort korábban az [origo] is tesztelte, erről itt olvashat részleteket). Addig tehát a rokkantak ellenőrzését várhatóan más módszerekkel kezdik meg.