Pintér: Fel kell készíteni a rendőröket az etnikai konfliktusokra

Pintér Sándor belügyminiszter
Vágólapra másolva!
A belügyminiszter szerint a gazdasági válság hatására, nem várt módon kiéleződtek az etnikai feszültségek Magyarországon, ezért olyan rendőrök kellenek, akik kezelni tudják ezeket a konfliktusokat. Ezért kétnapos képzést tartanak a rendészeti akadémián. A képzés megnyitóján részt vett az amerikai nagykövet is, aki elmondta, hogy Magyarország nincs egyedül az ilyen jellegű problémákkal.
Vágólapra másolva!

Olyan rendőrök képzése a cél, akik képesek felkészülten kezelni az etnikai konfliktusokat - mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn Budapesten, a Nemzetközi Rendészeti Akadémián, ahol a "Bevált gyakorlati módszerek a multikulturális környezetben végzett rendőri munka terén" címmel kétnapos képzést tartanak.

Az esemény megnyitóján a tárca vezetője kijelentette, hogy a gazdasági válság hatására Magyarországon is "nem várt módon" kiéleződtek az etnikai feszültségek, és erre a helyzetre a kormány jogi és rendőri szempontból is választ adott "azokon a területeken, ahol erre szükség volt".

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet szerint Magyarország nincs egyedül az ilyen jellegű problémákkal és a különböző országokból érkező szakértők sokat tanulhatnak egymástól.

Az amerikai nagykövet május végén, gyöngyöspatai látogatása után ígérte meg, hogy amerikai rendvédelmi oktatótiszteket hív Magyarországra. A kiélezett etnikai konfliktusokon edződött és azok megoldására alaposan felkészített amerikai előadóktól tanulhatják meg a magyar rendőrök, hogyan kell kezelni a gyöngyöspataihoz hasonló feszültségeket. Bár a magyar rendőrtisztek is tanulnak roma népismeretet, az Egyesült Államokban a kormány külön békéltető szervezetet működtet, amely megpróbálja kiszúrni és csírájában elfojtani az etnikai konfliktusokat.