Varga Mihály: Az "adott körülmények között" jó megoldás a 16 százalékos adó

Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár
Vágólapra másolva!
A foglalkoztatottság alatta marad a várakozásoknak, de ha a Széll Kálmán-terv kétharmada megvalósul, érezhetően jobbak lesznek a számok - mondta Varga Mihály, a miniszterelnökség államtitkára a Népszabadságnak adott interjújában. Varga szerint 2017 után csökkenhet 50 százalék alá a GDP-arányos államadósság, és újabb különadó bevezetése nem várható.
Vágólapra másolva!

A gazdasági növekedésből lehet finanszírozni az államadósság csökkentését - mondta Varga Mihály, a miniszterelnökség államtitkára a Népszabadságnak adott interjújában. Varga szerint egy átlagos háromszázalékos növekedéssel is felére csökkenhet az adósság aránya, ha az éves hiány nulla, és a kamatok sem szállnak el.

"Ahhoz, hogy a kormány által elkezdett adósságcsökkentés tartós legyen, szükség van továbbá a Széll Kálmán-tervben, és az új Széchenyi Tervben megjelölt intézkedések lazítás nélküli elfogadására" - mondta Varga Mihály, hozzátéve, hogy a bizonytalanságot főleg a külső okok jelentik. A volt pénzügyminiszter szerint 2017 után az 50 százalék alá eső GDP-arányos államadósság nem irreális felvetés.

Arra a kérdésre, hogy hogyan finanszírozzák az államadósság-csökkentést, ha nem lesz minden évben lehetősége a kormánynak többezer milliárd forint beszedésre, Varga elmondta, hogy nem akarnak tartósan különadókból pénzt beszedni. Szavai szerint feltett szándékuk, hogy nem lesznek krízisadók, így nem tartja valószínűnek azt sem, hogy a gyógyszergyártó cégekre különadót vetnének ki. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy a gyógyszergyártó cégek indokolatlanul nagy profitot könyvelhetnek el - emlékeztet az írás.

Varga Mihály elmondta, hogy ő még nem fizetett be az államadósság leküzdését célzó alapba, mivel az most indult el. "Készülök rá, hogy támogassam" - fogalmazott.

"Semmi sem tökéletes, amit ember alkot" - mondta a 16 százalékos egykulcsos szja bevezetéséről. Hozzátette azonban, hogy "az adott körülmények között ez tűnik olyan megoldásnak, amely képes lesz segíteni a demográfiai fordulat elérésében, a munkahelyteremtésében, és forrást teremteni a gazdasági növekedéshez". Úgy vélte, az arányos adórendszert rögzíteni kellene a sarkalatos törvényben, de az egykulcsos adót, illetve annak mértékét másodlagosnak tartja.Varga Mihály szerint a progresszív adórendszer kevésbé támogatja a munkát, és nem segíti a válságból való kilábalást, annak nincs gazdaságösztönző szerepe.

A foglalkoztatottságról szólva Varga Mihály azt mondta: alatta maradt a várakozásoknak." Lehetett volna nagyobb és gyorsabb ütemű változás, de a válság sem segített" - mondta. Az eredményhez sokkal mélyebb átalakításra van szükség a magyar gazdaságban. Szerinte, ha a Széll Kálmán-terv kétharmadán túl leszünk, elvárható, hogy érezhetően nagyobb legyen a foglalkoztatottság. 2012 végére már a számok is ezt mutatják - mondta az interjúban.