A földtörvények módosításáról vitáztak kora reggelig a parlamentben

parlament
Vágólapra másolva!
Kedd reggel nem sokkal hat óra előtt ért véget az országgyűlés hétfői ülése, a képviselők a népegészségügyi termékadóról szóló javaslatról és a földtörvények módosításáról vitáztak. Két héttel ezelőtt szintén a kora reggeli órákban ért véget az országgyűlés ülése.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés keddi napirendjén kizárólag korábban tárgyalni kezdett törvényjavaslatok részletes vitái vannak, a képviselők így hozzászólhatnak a köztársasági elnök jogállásáról, a honvédelemről, vagy az egyházakról szóló sarkalatos törvények előterjesztéseihez. Ezen túl részletes vita indulhat a közfoglalkoztatásról, a sporthuliganizmus elleni fellépésről, a közbeszerzésekről és a népegészségügyi termékadóról szóló előterjesztésekről, továbbá az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző, egyes törvények módosításáról.

A keddi ülésnap megkezdése előtt nem sokkal ért véget ugyanakkor a parlament hétfői ülése: a képviselők a népegészségügyi termékadóról szóló javaslatról, valamint földügyi tárgyú törvények módosításáról vitatkoztak reggelig, pontosan 5 óra 48 percig. Az országgyűlés két hete szinte percre pontosan ugyanekkor, háromnegyed hat után egy perccel fejezte be ülését.

Két héttel ezelőtt a képviselők többsége a szavazások után, este fél 9 és 9 óra között hazament, ezt követően csak azok a képviselők maradtak az ülésteremben, akik fel akartak szólalni, vagy előadói voltak az egyes napirendi pontoknak. De az ott maradó képviselők is taktikáztak, megpróbálták kiszámolni, mikorra kerülnek sorra, addig pedig kiszaladtak vacsorázni vagy rövid időre hazamentek - mondta akkor az [origo]-nak Répássy Róbert igazságügyi államtitkár.

A hamburgeradóról és a földtörvényekről szóló vita húzódott el

Kedd hajnalban a népegészségügyi termékadó bevezetéséről szóló vita során a fideszes Font Sándor, az indítvány egyik előterjesztője azt mondta, hogy a magyar lakosság egészségügyi állapotának javulását eredményezheti a magas só- és cukortartalmú élelmiszerek termékadójának bevezetéséről szóló törvényjavaslat elfogadása. A szocialista Gőgös Zoltán a javaslat visszavonását kérte a kormánypárti képviselőktől és azt javasolta, hogy termékadó helyett a gyümölcsök és zöldségek áfáját csökkentsék.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel a gyártók ellenőrzésére, valamint a termékadó miatt esetleg nehéz helyzetbe kerülő vállalkozások segítésére tett javaslatot, illetve kifogásolta, hogy az új szabályozás nem terjedne ki azokra a nagy nemzetközi cégekre, amelyek szerinte leginkább ösztönzik az egészségkárosító élelmiszerek fogyasztását. Az LMP-s Szilágyi László (egyebek mellett) a szakmai egyeztetés hiányát rótta fel az előterjesztőknek.

A parlament módosíthatja a földügyi tárgyú törvényeket is, erre a mezőgazdasági bizottság tett javaslatot. A módosító javaslat a haszonbérletet, a családi gazdaság fogalmát és a pályázat nélküli földalapi földvásárlást is szabályozná. A tavaly szeptember óta működő Nemzeti Földalap csak versenyeztetéssel adhat el földet; a módosítás kivenné az általános szabály alól például az állami cégeket, így az állami gazdaságok jogutódait is.

Font Sándor, a bizottság elnöke expozéjában elmondta: az általános szándék az, hogy az állam a tulajdonában lévő területekkel tudatosabban gazdálkodjon. Ángyán József államtitkár a kormány álláspontját ismertetve elmondta, hogy 2014-ben lejár az uniós csatlakozáskor megszabott földvásárlási moratórium, akkor mindenképpen új törvényt kell hozni, de addig is felül kell vizsgálni a meglévő szabályozásokat.

Gőgös Zoltán (MSZP) azt hangsúlyozta, hogy ilyen előkészítetlenül nem szabadna hozzányúlni a törvényhez, és nem tartotta jó megoldásnak, hogy egy hivatalnak olyan erős jogosítványt adnak, amellyel törvényen felülinek érezheti magát. "Ha a javaslatot ebben a formájában elfogadják, akkor a Nemzeti Földalap "azt csinál, amit akar" - fogalmazott.

Az LMP-s Szabó Rebeka azt mondta, támogatni fogják a javaslatcsomagot, mert a javaslat rendezné az állami föld haszonbérletét, megkönnyítené a gazdaságok átadását, és bezár bizonyos kiskapukat. Magyar Zoltán jobbikos képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy - bár pártja támogatja az előterjesztést - nem látnak garanciát a bérleti díjak felülvizsgálatára, és az elszámoltatásra sem