Thaiföldön bujkáló magyarokat hoztak haza a magyar rendőrök

Vágólapra másolva!
Emberrablás, csalás, üzletszerű kéjelgés és zsarolás miatt keresték azt a három férfit és egy nőt, akit szerdán hoztak haza Thaiföldről a magyar rendőrök. Egyikük a gyanú szerint 28 millió forintot csalt ki valakitől úgy, hogy nem létező kukoricát kínált neki eladásra.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi elfogatóparancs alapján újabb négy magyar állampolgárt hoztak Magyarországra Thaiföldről szerdán. Egyiküket emberrablás, egy másikat csalás, a harmadikat üzletszerű kéjelgés, a negyediket többek között zsarolás miatt keresték.

A rendőrség még tavaly novemberben adott ki elfogatóparancsot B. Balázs ellen, mert a nyomozás adataiból arra lehetett következtetni, hogy a férfi külföldre szökött, európai és nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak ellene.

Az eljárás során felmerült, hogy B. Balázs Thaiföldön bujkálhat, ezért a magyar hatóságok az ORFK Interpol Magyar Nemzeti Irodán keresztül felvették a kapcsolatot a thai hatóságokkal, amelyek június 7-én elfogták. A rendőrség kezdeményezi a szerdán hazahozott és őrizetbe vett férfi előzetes letartóztatását.

A rendőrség B. Balázst azzal gyanúsítja, társaival megállapodott abban, hogy egyik üzletfelükkel szembeni anyagi követelésüknek, akár erőszak alkalmazásával is érvényt szereznek, és a sértettet a követelésük teljesítéséig nem engedik szabadon. Ezzel kapcsolatban B. Balázs több embernek megbízást adott a bűncselekmény elkövetésére.

Korábbi üzletfelüket megbeszélésre hívták egy budapesti étterem elkülönített részébe, ahol "nagydarab, félelmet keltő külsejű emberek" megfenyegették, "jelentős számbeli fölényükkel és elhelyezkedésükkel fizikálisan is megfosztották a személyi szabadságától" - közölte az ORFK.

A bántalmazott a több mint egy órán át tartó fenyegetések és az erőszak hatására a nála lévő laptopon a cége számlájáról ötmillió forintot utalt át egy megadott számlaszámra. Ezután elengedték, de a gyanúsítottak további anyagi követeléseket is támasztottak. A sértett a további pénzösszegeket nem fizette ki, hanem értesítette a rendőrséget. A nyomozás során tizenegy elkövetőt már elfogtak.

Szintén szerdán hozták Magyarországra N. István Jánost, aki ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróság jelentős kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen, társtettesként elkövetett csalás, valamint magánokirat-hamisítás vétségének megalapozott gyanúja miatt adott ki nemzetközi elfogatóparancsot.

N. István János és társa 2006 októberében azzal kereste meg a feljelentőt, hogy 3500 tonna kukoricát adnának el neki, amelyért 31 millió forintot kérnek. A sértett a pénzt kifizette, a kukorica azonban nem érkezett meg, hiszen nem is létezett. 2006 novemberében újra próbálkozott a páros, ezúttal egy másik személynél, akitől a nem létező kukoricáért összesen 28 millió forintot csaltak ki.

Szintén Thaiföldről hozták haza F. Évát, aki ellen bűnszervezetben elkövetett üzletszerű kéjelgés elősegítése miatt adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, miután nem kezdte meg 2 év 4 hónap szabadságvesztésének letöltését.

D. Attilát a Vas Megyei Bíróság büntetés-végrehajtási csoportja köröztette nagyobb kárt okozó csalás, súlyos testi sértés, valamint súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntett elkövetése miatt, amelyekért 1 év 3 hónapos szabadságvesztést róttak ki rá, de a büntetése letöltését nem kezdte meg.