A magyarok többsége semmit sem tud a soros EU-elnökség hat hónapjáról

Vágólapra másolva!
Egy júniusban készített felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezett magyarok többsége nem tud egyetlen eseményt vagy eredményt sem megnevezni a soros EU-elnökség időszakából. Magyarország szerepvállalását a válaszadók fele tartja sikeresnek, ennek ellenére az elmúlt időszak nem hozott elmozdulást az uniós tagság támogatottságában.
Vágólapra másolva!

A magyarok fele tartja sikeresnek a soros elnökséget, ugyanakkor tízből heten egyetlen eseményt vagy eredményt sem tudnak megnevezni az elnökség időszakából - áll a Policy Solutions és a Medián közös kutatásában. A megkérdezettek nyolcvan százaléka tud arról, hogy Magyarország volt az EU soros elnöke az elmúlt fél évben, ez az arány tavaly decemberben még csak 45 százalék volt.

Annak ellenére, hogy viszonylag sokan hallottak a soros elnökségről, a magyarok nincsenek tisztában az elmúlt hat hónap főbb eseményeivel vagy eredményeivel: a megkérdezettek 67 százaléka nem tudott egyetlen ilyet sem megnevezni. A válaszolni tudók többsége csupán annyira emlékezett, hogy a különböző csúcstalálkozókat Gödöllőn tartották, a főbb tartalmi elemek közül pedig a horvát csatlakozási tárgyalásokat és a romastratégia körüli munkát.

Magyarország soros elnökségét a fideszesek értékelik a legpozitívabban. Az ellenzéki pártok szavazói közül csak a szocialista szimpatizánsok között vannak többségben azok, akik sikertelennek tartják a magyar elnökséget. Az LMP szavazói és a jobbikosok között is gyakoribb az a vélemény, hogy a soros elnökség inkább sikeres volt, mint sikertelen.

Az elmúlt hat hónap nem hozott változást Magyarország uniós tagságának támogatottságában. Most ugyanannyian szavaznának egy képzeletbeli népszavazáson a bentmaradás mellett, mint tavaly év végén - olvasható a felmérésben.