Rendőri bántalmazás miatt ítéltek Magyarország ellen Strasbourgban

Vágólapra másolva!
Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt, az embertelen és megalázó bánásmódot tiltó rendelkezést, amikor egy öt évvel ezelőtti koccanásos baleset után előállított férfit súlyosan bántalmaztak a rendőrök. A férfi közel négymillió forintnak megfelelő kártérítésre számíthat.
Vágólapra másolva!

Több mint tízezer euró jóvátételt és közel négyezer euró perköltséget kell fizetnie a magyar államnak annak a férfinak, akit előállításakor bántalmaztak a rendőrök - számolt be szerdán a Magyar Helsinki Bizottság az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéséről a Gubacsi kontra Magyarország ügyben.

Az ügy sértettjét 2006 augusztusában egy parkolóban történt koccanásos balesetet követően ittas vezetés gyanújával állították elő Siófokon. A vér- és vizeletvizsgálatot követően visszavitték a helyszínre, hogy ott fényképeket készítsenek, a fiatalember azonban megpróbált elszaladni, és eközben elsodorta az egyik rendőrt. Előállítása után a fogda folyosóján súlyosan bántalmazták: ütötték, rúgták, majd arccal a falnak nyomták, terpeszbe kényszerítették, és hátulról többször erőteljesen ágyékon rúgták - olvasható a bizottság közleményében. A bántalmazás másnapján készült orvosi látlelet megállapította, hogy a kérelmező az egész testére kiterjedően sérüléseket szenvedett.

Az ügyben nyomozás indult, ekkor a sértett azonosított két rendőrt a bántalmazók közül. Azonban az ügyészség - azzal az indokkal, hogy elkövetők kiléte nem volt megállapítható - megszüntette a nyomozást.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága mostani döntése után hangsúlyozta: tulajdonképpen mind az ügyészség, mind a kormány elismerte, hogy bántalmazás történt. A bíróság leszögezte: a magyar hatóságok akkor mentesültek volna a felelősség alól, ha megfelelő magyarázattal szolgálnak arra, hogyan keletkeztek a kérelmező sérülései. Így azonban a bíróság megállapította: a kérelmezőt bántalmazták az előállítása alatt, Magyarország tehát megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt, embertelen és megalázó bánásmód tilalmát.