A blogokra és a kommentekre nem vonatkozik a médiatörvény a Médiatanács szerint

Vágólapra másolva!
A blogok, a fórumozás és a kommentek nem tartoznak a médiatörvény hatálya alá a Médiahatóság szerint. Az internetes és a nyomtatott sajtóra péntektől alkalmazhatóak a hat területet, többek között a kiskorúak és az emberi méltóság védelmére vonatkozó tartalmi előírások. 
Vágólapra másolva!

Péntektől az internetes és a nyomtatott sajtóra is alkalmazhatóak az emberi méltóság védelméről, a gyűlöletbeszéd tilalmáról, valamint a kiskorúak védelméről szóló egyes alapjogi minimumszabályok. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának szóvivője szerint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvények most életbe lépő rendelkezései tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó tartalmi szabályokat nem írnak elő az írott sajtó számára, csak egyes kirívóan sértő tartalmak megjelentetésétől való tartózkodási kötelezettséget fogalmaznak meg, azt is szűk körben.

Kiricsi Karola szerint a sajtóra vonatkozó tartalmi előírások összesen hat területre vonatkoznak, ezek az emberi méltóság tiszteletben tartása, a kiskorúak védelme, az alkotmányos rend tiszteletben tartása, gyűlöletbeszéd tilalma, a magánszféra védelme, s egyes reklámkorlátozások. Arra vonatkozóan, hogy e szabályok alapján mi számíthat sértő tartalomnak, a szóvivő szerint a korábbi elektronikus médiát érintő bírósági és ORTT-s gyakorlat lesz irányadó.

A sajtóban megjelent hírekre reagálva a szóvivő azt mondta, hogy korábban sok félreértés övezte a médiatörvényt, de remélik, hogy ezek jó részét sikerült megválaszolni. Nem tartoznak például a blogok, a fórumozás és a kommentek a médiatörvény hatálya alá, mert a médiatörvény a médiaszolgáltatásokra és a sajtótermékekre vonatkoznak, és az említettek nem tartoznak ezen kategóriákba - mondta.