Semjén szerint egy nagy közös lista lesz a következő választáson

Vágólapra másolva!
Ősszel döntés várható a határon túli magyarok választójogáról - mondta Semjén Zsolt az MTV Ma Reggel című műsorában. A miniszterelnök-helyettes szerint ugyanarra a listára lehet majd szavazni Budapesten, Esztergomban és Sepsiszentgyörgyön is.
Vágólapra másolva!

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában pénteken azt mondta, ősszel döntés várható a határon túli magyarok szavazati jogáról. "Miután az állampolgársági törvényt 97,7 százalékos többséggel fogadta el az Országgyűlés, ebből az következik, hogy nem nagyon opponálható a határon túliak szavazati jogának megadása. Minden magyar állampolgárt megillet a szavazati jog" - jelentette ki a miniszterelnök-helyettes.

A miniszterelnök-helyettes elmondta, a KDNP álláspontja az, hogy nem kellenek megyei listák sem kompenzációs lista, ehelyett egy nagy országos lista legyen és ugyanarra a listára lehessen szavazni Budapesten, Esztergomban, Siófokon, Pozsonyban, Sepsiszentgyörgyön is. Semjén Zsolt az uniós választási listához hasonlította az elképzelést. Azt mondta, szerinte ez azért jó megoldás, mert a különböző "helyi politikai villongásokat nem kell importálni a magyar belpolitikába".

A miniszterelnök-helyettes az elmúlt hét külpolitikai eseményeit, a kínai kormányfő látogatását és a Reagan-szobor avatását összegezve a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában úgy fogalmazott: Az emberi jogok melletti elkötelezettség, és az, hogy ebben nincs megalkuvás, ténykérdés, főként Magyarország számára.

"Magyarországnak az a nemzeti érdeke, hogy Kínával üzleteljen, mert aki nem üzletel Kínával, az nincs a világgazdaság színpadán" - mondta Semjén Zsolt, és hangsúlyozta, hogy magyar emberek százainak, ezreinek a munkahelyéről van szó. Akkor tudunk Kínával emberi jogi szempontból érdemi párbeszédet folytatni, ha komoly kapcsolataink vannak - jelentette ki a kereszténydemokrata politikus.

Semjén Zsolt közölte, hogy Kína területi integritását minden körülmények között el kell ismerni, de Tibet kérdésében az autonómia a járható út. A kínai-magyar emberi jogi párbeszédben akkor érhetők el eredmények, ha a kölcsönös érdekek alapján jó a magyar-kínai kapcsolat - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.