Kémkedéssel gyanúsítják Galambos Lajos, egykori NBH főigazgatót

Vágólapra másolva!
Házi őrizetbe helyezte pénteken a bíróság a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját, Galambos Lajost kémkedéssel gyanúsítják. Az NBH volt vezetőjének ügyvédje elmondta, hogy Galambosnál először vesztegetés miatt tartottak házkutatást, de később kémkedéssel gyanúsították meg. Galambos két karját a magasba emelve, bilincs nélkül távozott a bíróságról.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa pénteken házi őrizetbe helyezte a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját, Galambos Lajost kémkedéssel gyanúsítják - közölte újságírókkal a döntés után Molnár Lajos, a nyugállományú vezérőrnagy védője. Az ügyvéd elmondta, hogy az előzetes letartóztatásra vonatkozó ügyészségi indítványt a bíróság elutasította, mert a gyanút a bíróság sem találta teljes mértékben megalapozottnak. A döntés ellen a védelem és a katonai ügyészség képviselője is fellebbezést nyújtott be, így az nem jogerős.

Molnár Lajos közlése szerint védencénél eredetileg vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt tartottak házkutatást, de néhány órával később már kémkedéssel gyanúsították meg. Ezt a védő képtelenségnek nevezte, mert legfeljebb az államtitoksértés gyanúja merülhet fel, de - szerinte - az sem állja meg a helyét. Molnár szerint Galambos Lajos részletes nyilatkozatot tett, amelyben ártatlannak vallotta magát. Hozzátette azt is, hogy az ügyészség egyetlen bizonyítékot csatolt be a bíróságra. "A jelenlegi bizonyítékok alapján meggyőződésem, hogy védencem ártatlan, és semmilyen jogsértést nem követett el" - mondta az ügyvéd.

Galambos Lajos két karját magasba emelve mutatta az újságíróknak, hogy bilincs nélkül távozhat a tárgyalóteremből, amelyet az újságírók nem közelíthettek meg.

A Magyar Nemzet korábban arról írt, hogy a Galambos elleni eljárás az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyével lehet összefüggésben. Galambos a milliárdos vámcsalással vádolt alapítvány kuratóriumának tagja volt, és az ügyben egy aktív, valamint egy volt NBH-s munkatársa is érintett. A lap saját értesülésére hivatkozva azt írja: Földesi-Szabó László, az alapítvány kuratóriumának első fokon hét év börtönre ítélt elnöke az elmúlt napokban olyan vallomásokat tett, amelyek kapcsolódhatnak a Galambos elleni eljáráshoz.