Tíz liter tokajival együtt adta át az EU-elnökséget Orbán a lengyeleknek

Vágólapra másolva!
Jelképesen is átadta az EU-elnökséget lengyel kollégájának Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban. Adott vele tíz liter tokaji szamorodnit is.
Vágólapra másolva!

Átadta az európai uniós elnökséget jelképező zászlót és stafétabotot Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban Donald Tusknak, a soros elnöki teendőket Magyarországtól átvevő Lengyelország miniszterelnökének.

A lengyel miniszterelnöki hivatalban rendezett közös sajtótájékoztatón Orbán a féléves magyar elnökség három eredményét emelte ki: az EU-csatlakozási tárgyalások lezárását Horvátországgal, a romastratégia elfogadását, valamint az előrelépést a gazdasági kormányzás megteremtése felé.

"Magyar barátaink nagyon nehéz időszakban gyakorlatilag hibátlanul látták el az elnökséget" - mondta Tusk, aki emlékeztetett, hogy Orbán Viktor első hivatalos külföldi látogatása a 2010-es választási győzelmet követően Varsóba vezetett. "Most azért jött Varsóba, hogy átadja az EU-elnökséget hat hónapi nagyon nehéz munka után" - tette hozzá, és szívből gratulált a magyar elnökség sikeréhez, amely "nemcsak a magyarokat, hanem a lengyeleket is elégedettséggel és büszkeséggel töltheti el". Méltatta a magyar elnökség hatalmas munkáját, amellyel elősegítette, hogy Horvátország lezárja az EU-csatlakozási tárgyalásokat. A csatlakozási szerződés aláírásának dicsősége a lengyel elnökség időszakára esik, de - ígérte meg - "a lengyelek emlékezni fognak a magyarokra azon a napon".

Orbán Viktor köszönetet mondott Tusknak, hogy mindig támogatta őt munkájában. Ennek nagy jelentősége van - hangsúlyozta -, mert a két ország "Közép-Európa becsületéért is dolgozik". Lengyelországnak kiváló esélyei vannak arra, hogy jól lássa el a feladatot, mert az országnak és személy szerint miniszterelnökének is rendkívül magas az elismertsége az unióban - mondta. A magyar kormányfő szerint a gazdasági válságból való kilábalás és a növekedés motorja a következő éveken Közép-Európában lesz, ahol már a válság előtt is nagyobb volt a gazdasági növekedés, mint az unió régi tagországaiban.

Orbán Viktor ajándékként egy tízliteres tokaji szamorodnival töltött tölgyfahordót adott át, amit Donald Tusk egy díszkarddal viszonzott, és utalt a két nép barátságát megörökítő versre, amely szerint "magyar és lengyel együtt harcol és együtt issza borát".