Népszabadság: Hétezermilliárdot költene a kormány autóutakra 2040-ig

Vágólapra másolva!
Összesen csaknem hétezermilliárd forintot költene a kormány az úthálózat fejlesztésére - írja a Népszabadság. A lap szerint a kormány tervei 2040-ig nyúlnak, 2020-ra lehet teljes az M0-s és egy másik elkerülőt is építenének Budapest körül.
Vágólapra másolva!

Közel hétezermilliárd forintot költene a kormány az utak fejlesztésére - írja a Népszabadság szombaton. A lap szerint a kormány útfejlesztési tervei 2040-ig szólnak, de még bizonytalan a program finanszírozási háttere.

A tervekben az áll, a közúthálózat 2027-ig több száz kilométer autóúttal és főúttal bővülhet, ha sikerül előteremteni erre úgy háromezermilliárdot. A jelentősebb beruházások többsége viszont csak a bizonytalan jövőben valósulhat meg, újabb négyezermilliárdért.

Nemcsak az M0-st fejeznék be, de egy másik elkerülő utat is építenének a főváros körül. A lap szerint a program tartalmazza, hogy 2020-ig végleg bezárulhat a körgyűrű a főváros körül, ami azt jelenti, hogy öt évvel gyorsabb tempót vállalt a kormány az országos területrendezési törvény határidejéhez képest.

A kormány határozatából kimaradt, a lap azonban úgy tudja: mivel az útépítők első számláinak kifizetése 2014-től lenne esedékes, mindez évente úgy 200-210 milliárd forint elköltését feltételezi a gyorsforgalmi utakon a program lezárásáig - írja a Népszabadság.