Őrizetbe vették Szilvásy György volt titokminisztert

Zuschlag János perének tárgyalása, Kecskemét, Szilvásy György
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették Szilvásy György korábbi titokminisztert - jelentette a Hír Tv. A televízió szerint Szilvásy a Gyorskocsi utcai fogdában töltötte az éjszakát. Az információt Gyurcsány Ferenc erősítette meg a Facebookon, szerinte államellenes bűncselekménnyel gyanúsítják egykori miniszterét.
Vágólapra másolva!

Házkutatást tartottak nála, bevitték kihallgatásra, majd őrizetbe is vették Szilvásy György korábbi titkosszolgálatokat felügyelő minisztert - jelentette a Hír Tv. A televízió szerint a korábbi NBH-főigazgató, a kémkedéssel gyanúsított Galambos Lajos tett terhelő vallomást a volt miniszterre.

Az [origo] megkereste Molnár Lajost, Galambos Lajos védőügyvédjét, hogy erősítse meg az információt, de az ügyvéd csak annyit mondott, hogy az ügy szigorúan titkos, és senki nem tehet nyilatkozatot. "Fogalmam sincs honnan veszik ezeket az értesüléseket" - tette hozzá.

Balogh Zoltán a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője az [origo] megkeresésre csak annyit közölt, hogy mivel ez az információ nem tőlük származik, nem kommentálják. Az [origo] próbálta utolérni a volt minisztert is, akinek mobiltelefonja kicsöngött, de a hívást senki nem vette fel.

Az információt egyedül Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök erősítette meg. Gyurcsány, akinek kormányfősége idején Szilvásy a beosztottja volt, azt írta, hogy beszélt a volt miniszter családjával. "Annyi világos, hogy Gyurit hajnalban őrizetbe vették, és államellenes bűncselekménnyel gyanúsítják. Gondolom kémkedéssel, mint korábbi beosztottját, Galambos Lajost" - írta.

Kémkedésért 15 évet is kiszabhatnak

Az állam elleni bűncselekmények kategóriájába tartozik többek között az alkotmányos rend megváltoztatása, az az elleni szervezkedés, a lázadás, a kártevés, a rombolás, hazaárulás, hűtlenség, ellenség támogatása, kémkedés. Több bűncselekmény esetében akér húsz éves börtönbüntetés is kiszabható. Galambos Lajost kémkedéssel gyanúsítják, ennek büntetési tétele a Btk. szerint két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, de egyes esetekben akár 15 évet is kiszabhat a bíróság arra, akit bűnösnek talál ilyen bűncselekményben.



Galambost pénteken helyezte házi őrizetbe a bíróság. Az NBH volt vezetőjénél előbb vesztegetés miatt tartottak házkutatást, majd kémkedés miatt gyanúsították meg. A Magyar Nemzet szerint a Galambos elleni eljárás öszefügghet a hatóságok szerint milliárdos csalást lebonyolító Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyével.

A lap szombaton azt írta, hogy Galambost - aki a milliárdos vámcsalással vádolt alapítvány kuratóriumának tagja volt - egy fél éve zajló titkos nyomozás eredményeként gyanúsították meg, és az ügyben orosz érdekeltségű törvénytelen Mol-részvényügyletek is felmerültek. Korábban viszont arról írt, hogy Földesi-Szabó László, az alapítvány kuratóriumának első fokon hét év börtönre ítélt elnöke tett olyan vallomásokat az elmúlt napokban, amelyek kapcsolódhatnak a Galambos elleni eljáráshoz. (Az ügy részleteiről ebben a korábbi cikkünkben olvashat.)

Szilvásy 2007 nyarától töltötte be a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszteri posztot. A Bajnai-kormány megalakulásakor a Magyar Nemzeti vagyonkezelő élére került. Titokminisztersége előtt, a második Gyurcsány-kormány elején a miniszterelnöki hivatalt vezette, azelőtt pedig vezető posztokat töltött be Gyurcsány Ferenc cégeiben, még korábban pedig különböző minisztériumokban szolgált államtitkárként.

Tavalyelőtt tanúként hallgatták meg a Zuschlag-perben, mivel a pályázati csalással vádolt Zuschlag János azt vallotta, tőle értesült, hogy lehallgatják telefonját a titkosszolgálatok. Szilvásy ezt tagadta. Ugyancsak tavalyelőtt pattant ki az UD Zrt. ügye, amely miatt személyes adatokkal visszaéléssel gyanúsították meg, de indult ellene kártérítési per is.