Lázár újabb ütközéseket ígért, Pokorni mértéktartást kért

Fidesz, Tisztújító kongresszus, Millenáris Park, Lázár János
Vágólapra másolva!
Szenvedélyes beszédben dicsérte és védte a Fidesz-frakció egyéves munkáját Lázár János, a képviselőcsoport vezetője a Fidesz vasárnapi tisztújító kongresszusán. Lázár kijelentette, nem kér bocsánatot az elmúlt egy év sokak által bírált "sodró lendületéért", mivel a kormánynak szerinte rendbe kell tennie az országot, és húsz év rossz kompromisszumait kell lebontania. Lázár azt mondta, a nagy döntések jelentős része még hátravan. Navracsics Tibor igazságügyi miniszter pedig névtelenül üzent valakinek, aki szerint "erősnek és sikeresnek képzeli magát".
Vágólapra másolva!

"Nem lehet megijedni a változás lehetőségétől" - jelentette ki a Fidesz vasárnapi tisztújító kongresszusán tartott beszédében Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Lázár az után szólalt fel a kongresszuson, hogy Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke, az országgyűlés elnöke a kongresszus elején mondott beszédében a frakció teljesítményét is dicsérve azt mondta, hogy a tempót szerinte valószínűleg folytatni kell, de hozzátette, hogy a kiszámíthatóság szempontjából más működésre kell áttérni (azt nem részletezte, hogy mit ért ez alatt). (Folyamatosan frissülő tudósítás a kongresszusról itt olvasható.)

Lázár szenvedélyesen dicsérte a frakció munkáját, többször utalt arra, hogy nem akarja lassítani a képviselőcsoport munkáját, és jelezte azt is, hogy vállalni fogja az ezzel járó konfliktusokat. "Nem ijedhetünk meg a következő esztendőkben a saját árnyékunktól, és nem ijedhetünk meg a múlt és főleg nem mások árnyékától" - mondta Lázár, aki szerint az elmúlt egy évben elfogadott törvények az ország átalakítását szolgálták.

"Nem a fideszesek új Magyarországát kellett felépítenünk" - mondta Lázár, és megjegyezte, hogy szerinte a Fidesznek figyelnie kell a baloldali érzelmű és a bizonytalan szavazók igényeire is. A párt feladata szerinte az ország rendbetétele, az elmúlt 20 év politikai adósságainak törlesztése és az elmúlt 20 évben született "rossz politikai kompromisszumok" lebontása.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Lázár beszéde közben - több képért kattintson a fotóra!

Lázár beszélt arról is, hogy néhány kemény konfliktus még hátravan. "Sokat tettünk, de még messze nem eleget" - jelentette ki, a következő időszakhoz pedig "bátorságra és megfelelő alázatra" van szükség Lázár szerint. Azt mondta, beszéde előtt többen azt tanácsolták neki, hogy kérjen bocsánatot a frakció "sodró erejű tempójáért", és kezdjen "krémesebb országátalakításba".

Lázár ennek ellenére határozottan kijelentette: "Nem kérek bocsánatot az első év sodró lendületéért, [...] nem ígérek érdeksérelmek nélküli rendrakást, [...] nem ígérek lendület- és ütemváltást, [...] nem ígérem a status quo védelmét". Kijelentette: "A nagy ügyek, a nagy döntések és a felelősség nagy része még hátravan."

"A tyúkszemére fogunk taposni"

Szükségesnek nevezte az oktatás és az egészségügy átalakítását, szerinte mindkét területen sok a félrevezető vita. Álvitának nevezte például azt, hogy liberális vagy rendpárti oktatáspolitikát kell-e folytatni. Hozzátette, hogy polgármesterként nyugodt és bizakodó, de a kormányt arra biztatja, hogy az oktatásügy területén is gyorsítani kell az első év tempóját. Az egészségügyet is meg kell változtatni a kétharmados felhatalmazás mellett. "Nincs megállás, nincs lassítás" - fogalmazott.

A képviselői fizetésekről és általában a pártfinanszírozásról azt mondta, "országos és álszent társasjátékot játszunk", amelynek szerinte véget kell vetni. Lázár szerint a politikusok fizetését és a pártfinanszírozást is át kell alakítani, és ebben "sem lehet megállás", még akkor sem, "ha bárkinek a tyúkszemére fogunk taposni". Lázár konkrétumot nem mondott arról, hogy milyen változást szeretne.

Röviden beszélt az ellenzékről, többször utalt az elmúlt nyolc év MSZP-s vezetésű kormányaira, és azt mondta, "politikai ellenfeleink programja: vastag bőr és rövid emlékezet". Lázár szerint az kiabál leghangosabban a demokrácia védelméért, akinek az országlása alatt "kardlapos rendőrtámadást indítottak" tüntetők ellen. Lázár szerint azonban nem szabad megijedni a kritikáktól, mert a Fidesz választói emlékeznek arra, milyen állapotban vette át a párt az ország irányítását 2010-ben. "Ne riasszon meg benneteket az általuk keltett hangorkán" - mondta az ellenzékről.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Szavazás a Fidesz kongresszusán - még több képért kattintson a fotóra!

Navracsics egy ismeretlennek üzent

Sok mindent át kell alakítani, hogy az egyik leggyengébb európai társadalomból az egyik legerősebbet hozzuk létre - jelentette ki a kongresszuson mondott beszédében Navracsics Tibor igazságügyi miniszter. Navracsics szerint sok bírálatot kapott egy év alatt a kormány, de szerinte mostanra sokan belátták, hogy fontos eredményeket ért el. Példaként említette a tavaly nyáron bevezetett bankadót, amelyet szerinte azóta sok európai ország átvett.

Navracsics szerint a kormány olyan területeken ért el átalakítást, ahol eddig nem tudtak áttörést elérni a kormányok. Hosszan fejtegette, hogy a kormány és a frakció köszönettel tartozik a párt tagjainak, akik az elmúlt kilenc évben sem hagyták el a pártot, kiálltak mellette és dolgoztak érte. Tőlük továbbra is kitartást kérte Navracsics, aki azt mondta, néha nehéz megérteni egy-egy döntés hátterét és a kormány döntései sokszor azoknak az egzisztenciális biztonságát is fenyegeti, akik a Fidesz mellett állnak.

"Aki erősnek és sikeresnek képzeli magát, annak tudnia kell, hogy csak akkor lehet erős és csak akkor lehet sikeres, amennyire önök megnyitják számunkra a siker lehetőségélt" - jelentette ki Navracsics, de azt nem árulta el, hogy kire gondol.

Mértéktartást követelt Pokorni

"Ma egyetlen dolog veszélyes ránk, ha nem tratunk mértéket" - jelentette ki beszédében Pokorni Zoltán, a párt alelnöke. Pokorni hosszan beszélt arról, hogy a Fideszt és a kormány hatalomgyakorlását semmi nem korlátozza. "Amit ma kitalálunk, az holnap törvényjavaslat, holnapután mindenkire kötelező viselkedési norma" - fogalmazott Pokorni, aki szerint ennek megvannak a veszélyei is.

Pokorni kijelentette, "mennek a dolgok és ilyenkor hajlamosak vagyunk elhinni, hogy mindenhez értünk", és bár ellenzékben a párt vezetői sok mindent végiggondoltak, "de minden részletkérdést nem". Pokorni szerint a pártra és a kormányra leselkedő legnagyobb veszély, "ha azt hisszük, hogy mindenkinél okosabbak vagyunk és mindent jobban tudunk".

"A mondandóm lényege egy szóban összefoglalható: mértéktartás" - mondta Pokorni, aki kijelentette, nem elég, ha a történelem igazolja, hogy a párt és képviselői jót akartak, "nekünk három év múlva a választók visszaigazolása kell, [...] lehet, hogy igazunk van, de arról meg kell győznünk minden egyes alkalommal a támogatóinkat". Pokorni szerint hiába jó a szándék, "mégis sokszor találjuk azt, hogy a birvágy, a hatalomvágy és a kéjvágy mozgatja a politika gigászi gépezetét". Pokorni azt mondta, "az erkölcs a fék, az önkorlázotás képében jelenik meg".