Vasárnap tartja tisztújító kongresszusát a Fidesz

Vágólapra másolva!
Tisztújító kongresszust tart a Fidesz a Millenáris Parkban vasárnap. Meglepetésre nem lehet számítani, a tanácskozáson várhatóan újraválasztják Orbán Viktor pártelnököt és a négy alelnököt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök az egyetlen jelölt a Fidesz pártelnöki tisztségére, amelyről vasárnap dönt a párt a Millenáris Parkban rendezendő kongresszusán. Orbán Viktor 2003 óta pártelnök, azt megelőzően 1993 és 2000 között is ő állt a Fidesz élén.

"Nem lesz semmilyen tétje, értelme" - mondta az [origo]-nak a Fidesz vasárnapi kongresszusáról a párt egyik kormányzati pozíciót is betöltő parlamenti képviselője. A politikus ezzel magyarázta azt, hogy el sem megy a rendezvényre. Hozzátette: valószínűleg nem ő lesz az egyedüli, aki távol marad a kongresszustól. Ennek ellenére a hétvégi kongresszus felvet néhány érdekes kérdést. (Erről itt olvashat bővebben.)

A Fidesz alapszabályzata szerint a kétévente összeülő tisztújító kongresszus választja meg a párt elnökét, illetve az alelnökeit. Nagy meglepetésekre azonban nem kell számítani, vasárnap várhatóan újraválasztják pártelnöknek Orbán Viktort, az alelnöki posztokat pedig továbbra is Kósa Lajos, Pelczné Gáll Ildikó, Pokorni Zoltán és Varga Mihály tölti be. Újraválasztásuk azért is biztosra vehető, mert a május 30-ig lezárult hivatalos jelölési folyamat során ellenjelöltek neve nem bukkant fel. Rajtuk kívül egyébként a Fidesz alapszabályzata szerint Lázár János frakcióvezető, Szájer József, a Fidesz EP-frakciójának vezetője, valamint Kövér László választmányi elnök is tagja az elnökségnek.

Kövér László, a párt választmányának elnöke már április végén arról beszélt, hogy nem várhatók meglepetések a kongresszuson. Kövér az MTI-nek akkor azt mondta: nem várható és nem is szükséges, hogy a Fidesz július 3-i tisztújító kongresszusán változzon a párt elnökségének összetétele vagy a pártelnök személye. A Fidesz "a saját bőrén érzékeli a kormányzás minden nehézségét, nyűgét, baját, felelősségét". "Tehát éppenséggel nem az alkotás, nem az újítás, meg nem a kísérletezés időszaka az, ami most a Fidesz belső életét meg kell, hogy határozza, hanem inkább a stabilitás" - fogalmazott Kövér.