Szabadlábra helyezte a bíróság Szilvásy Györgyöt

Zuschlag János perének tárgyalása, Kecskemét, Szilvásy György
Vágólapra másolva!
Szabadlábra helyezte Szilvásy Györgyöt a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa hétfőn. Korábban bilincsben vezették a tárgyalóterembe a Gyurcsány-kormány egykori titokminiszterét, akit kémkedéssel gyanúsít az ügyészség.
Vágólapra másolva!

A kora estig tartó tárgyalás után Sebes Péter, az egykori tárcavezető ügyvédje közölte, hogy védencét kémkedéssel gyanúsítja az ügyészség. Sebes Péter az [origo]-nak azt mondta, hogy a tárgyaláson Szilvásy György minden kérdésre válaszolt. A bíró ezután az ügyvéd szerint azt mondta, hogy a volt titokminiszter esetében a kémkedésre vonatkozó gyanút nem tartja megalapozottnak, ezért nem rendel el semmilyen kényszerintézkedést.

A védő hozzátette, hogy az ügyész fellebbezett a szabadlábra helyezés ellen, így a bíróság döntése még nem jogerős. A volt miniszter ügyvédje azt mondta, hogy a részletekről nem beszélhet, mert azok államtitkot képeznek.

Szilvásy Györgyöt, akit péntek éjszaka vettek őrizetbe, a Gyorskocsi utcai börtön épületéből szállították át a bíróságra. Szilvásy György mellett egy másik férfit is bilincsben vezettek be a tárgyalásra, ám azt nem lehet tudni, hogy ő ki volt, és mivel gyanúsítják. Szilvásy György ügyvédje azt mondta, hogy ő "nem kompetens elárulni, hogy ki volt ez a férfi", de nem közszereplő. Az ő előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság.

Szilvásy Györgynél a múlt pénteken tartottak házkutatást, majd a volt titokminisztert kihallgatták, és őrizetbe vették. Az ügyészség az információt azóta sem kommentálta, a hírt egyedül Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök erősítette meg. Gyurcsány, akinek kormányában Szilvásy titokminiszter is volt, azt írta, hogy beszélt a volt miniszter családjával. "Annyi világos, hogy Gyurit hajnalban őrizetbe vették, és államellenes bűncselekménnyel gyanúsítják. Gondolom, kémkedéssel, mint korábbi beosztottját, Galambos Lajost" - írta.

Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatóját pénteken helyezte házi őrizetbe a bíróság. Az NBH volt vezetőjénél előbb vesztegetés miatt tartottak házkutatást, majd kémkedés miatt gyanúsították meg.

A Nemzetbiztonsági Hivatal egy másik korábbi főigazgatóját, Laborc Sándort szombaton Szilvásyhoz hasonlóan gyanúsítottként hallgatták ki, majd szintén őrizetbe vették.