2089-ig titkosították a Szilvásyékról szóló bizottsági ülés jegyzőkönyvét

Szilvásy György volt titokminiszter
Vágólapra másolva!
A parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke szerint nevetséges dolgokkal gyanúsítják Szivásy György korábbi titokminisztert és a polgári titkosszolgálatok két korábbi vezetőjét, akiket az ügyészség által eddig meg nem erősített hírek szerint múlt héten gyanúsítottak meg és vettek őrizetbe. A bizottság fideszes alelnöke szerint az ellenzék politikai ügyet akar kovácsolni a helyzetből. Az ülésen elhangzottak 2089-ig titkosak.
Vágólapra másolva!

Életszerűtlennek nevezte a korábbi titkosszolgálati vezetők elleni, hivatalosan eddig meg nem erősített gyanúsítást a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke, Vadai Ágnes, miután a bizottság hétfőn zárt ülésen meghallgatta az ügyben nyomozó hatóságokat. Vadai az ülés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy "nagy vonalakban" ismertették velük az ügyet, de több információra és további bizottsági ülésekre lenne szükség, hogy az információkat pontosan tudják értékelni. Kijelentette ugyanakkor, hogy a Szilvásy György volt titokminiszter, valamint Galambos Lajos és Laborc Sándor korábbi NBH-főigazgatók ellen felhozott gyanút nevetségesnek tartja.

Az MSZP által hétfőn délelőttre összehívott nemzetbiztonsági bizottsági ülés bő fél órán át tartott - jelentette a helyszínről az [origo] munkatársa. Az ülésen megjelent Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója, Bánhegyi Gábor megbízott katonai főügyész, valamint Hegedűs Antal budapesti katonai ügyész is. Pintér Sándor belügyminiszter külföldi útja miatt nem jelent meg az ülésen, őt kabinetfőnöke, Tasnádi László helyettesítette.

Vadai az ülés után közölte, hogy az ott elhangzottakat 2089-ig titkosították, ezért semmilyen konkrétumot nem árulhat el az ügyről. A politikus így nem válaszolt az [origo] azon kérdésére sem, hogy a három személy meggyanúsítása összefügg-e, ugyanahhoz az ügyhöz tartozik-e. Vadai azt mondta, "erősen kétli, hogy szakmai ügyről lenne szó", majd hozzátette, hogy a bizottság semmiféle határozatot nem hozott az ülésen.

Gulyás Gergely, a bizottság fideszes alelnöke az ülés után szintén nem válaszolt a konkrétumokra vonatkozó kérdésekre, így arra sem, hogy mivel gyanúsítják az őrizetbe vett egykori vezetőket. Gulyás szerint az ülésen csupán annyi derült ki, hogy idő előtti volt annak összehívása, mivel az ügy jelenlegi szakaszában a hatóságok még nekik sem árulhattak el minden részletet. Gulyás szerint az MSZP-s politikusok csupán azért hívták össze a bizottságot, hogy az őrizetbe vételeket politikai ügyként próbálják feltüntetni.

Gulyás azt mondta, hogy az ügy a Gyurcsány-kormányig nyúlik vissza, és megerősítette, hogy az érintettekkel már közölték, mivel gyanúsítják őket. "Az ügy ura az ügyészség" - mondta, hozzátéve, hogy majd az ügyészek döntik el, mikor milyen részleteket árulhatnak el róla. Gulyás azért sem volt hajlandó konkrét kérdésekre válaszolni, mert azzal szerinte a nyomozás érdekeit veszélyeztetné, de kijelentette: számára "megalapozottnak tűnt a gyanú".

Gulyás Gergely a bizottsági ülés után az [origo]-nak azt mondta, hogy a bizottság tagjai is csak az alaptörténetet ismerhették meg, mivel a nyomozó hatóságok olyan dokumentumokkal dolgoznak, amelyeket még az előző, MSZP-s vezetésű kormány idején titkosított a titkosszolgálat 2089-ig. Gulyás szerint az ülésen a négy meghívott személy elmondta az ügy alapjait, de a konkrét részletekbe nem mentek bele, mivel az előző kormány idején előírt titoktartás az ügyészséget is köti. Hozzátette: ha az általa megismert történetről beszélne, azzal ő is bűncselekményt követne el.

A bizottság hétfőn 11 órától tartotta rendkívüli ülését, amelynek összehívását Vadai Ágnes kezdeményezte. A Budapesti Katonai Ügyészség kedd este gyanúsítottként hallgatta ki Galambos Lajost. A polgári elhárítás kémkedéssel gyanúsított volt vezetőjét pénteken házi őrizetbe helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Szintén pénteken Szilvásy Györgynél tartottak házkutatást, majd a volt titokminisztert is kihallgatták és őrizetbe vették. Szombaton gyanúsítottként hallgatták ki, majd szintén őrizetbe vették Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatóját. Vadai Ágnes szerint a nemzetbiztonsági bizottságnak nemcsak joga, de kötelessége is megismerni az ügyet.

Hétfőn délelőtt a Fővárosi Bíróság egy olyan ügyet tárgyalt, amelyben Szilvásy is érintett, a tárgyaláson azonban az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója szerint semmi érdemleges nem történt. A bíró arra hivatkozva napolta el az ügy tárgyalását, hogy az ügyhöz az Alkotmányvédelmi Hivataltól (a Nemzetbiztonsági Hivatal utódjától) bekért iratok nem érkeztek meg.