Bűnpártolással gyanúsítják Laborc Sándor korábbi NBH-főnököt

Vágólapra másolva!
Bűnpártolással gyanúsítják a szombaton őrizetbe vett Laborc Sándort - mondta a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatójának ügyvédje hétfő reggel az MTV Ma reggel című műsorában. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy kedden kezdeményezi az ügyészség Laborc Sándor előzetes letartóztatását. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke, Vadai Ágnes hétfő délelőttre összehívta a testület ülését.
Vágólapra másolva!

Bűnpártolással gyanúsítja a katonai ügyészség Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját a kémkedéssel meggyanúsított Galambos Lajos ügyében - írta hétfői számában a Népszabadság közelebbről meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Laborc Sándort, aki Szilvásy György minisztersége idején irányította a hivatalt, szombaton gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették.

Zamecsnik Péter, Laborc Sándor ügyvédje hétfő reggel a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában megerősítette, hogy ügyfelét bűnpártolással gyanúsítják, ugyanakkor a lapértesülésekkel szemben azt mondta, hogy nem elődje, Galambos Lajos esetleges terhelő vallomása alapján vették őrizetbe.

Arra a kérdésre, hogy Laborcot, Galambost és Szilvásyt egy ügy miatt gyanúsítják-e Zamecsnik azt mondta: nincs arról tudomása, hogy a volt titokminisztert milyen ügyszámon vették őrizetbe, ez védence kihallgatásán nem derült ki. A Hír Tv vasárnap azt közölte, hogy a volt NBH-s vezető meggyanúsítása feltehetően összefügg Szilvásy György és Galambos Lajos (aki Laborc elődje volt az NBH élén) ügyével. A műsorvezető kérdésére az ügyvéd úgy fogalmazott, vitán felül áll, hogy kizárólag szakmai, nem pedig politikai jellegű ügyről van szó.

A Magyar Nemzet szerint hétfőn, illetve kedden az ügyészség kezdeményezi az őrizetbe vett Szilvásy György volt titokminiszter és Laborc Sándor előzetes letartóztatását. A lap azt írja ügyészségi forrásaira hivatkozva, hogy mindekettejük 30 napos előzetes letartóztatását kezdeményezik azzal az indoklással, hogy szabadlábon hagyásuk esetén fennáll a szökés, elrejtőzés, illetve a bizonyítékok megsemmisítésének és a tanúk befolyásolásának veszélye.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke, Vadai Ágnes hétfő délelőttre összehívta a testület ülését. A politikus hihetetlennek nevezte, hogy az elmúlt napokban olyanokat gyanúsítottak meg államellenes bűncselekménnyel, akiknek hivatalból feladatuk az ilyen bűncselekmények leleplezése.

A Budapesti Katonai Ügyészség kedd este gyanúsítottként hallgatta ki Galambos Lajost. A polgári elhárítás kémkedéssel gyanúsított volt vezetőjét pénteken házi őrizetbe helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Aznap Szilvásy Györgynél tartottak házkutatást, majd a volt titokminisztert is kihallgatták és őrizetbe vették. Szombaton gyanúsítottként hallgatták ki, majd szintén őrizetbe vették Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatóját.