Újraválasztották Paczolay Pétert az Alkotmánybíróság elnökének

Vágólapra másolva!
Újraválasztotta az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének Paczolay Pétert az országgyűlés hétfőn. Paczolay Péter, aki letette az esküt a parlament ülésén, hivatali idejének végéig marad a testület vezetője. Az újraválasztott elnök a hétfő délelőtti meghallgatásán újfajta alkotmánybíráskodást ígért.
Vágólapra másolva!

276 igen és 76 nem szavazattal az országgyűlés újraválasztotta az Alkotmánybíróság elnökének Paczolay Pétert, aki három éve vezeti a testületet. Megválasztásához a titkos szavazáson az országgyűlési képviselők kétharmadának, tehát 257 képviselőnek az igen szavazatára volt szükség. Paczolay Péter letette az esküt, és ellátta kézjegyével az esküokmányt.

A június elején elfogadott alkotmánymódosítás értelmében a hivatalban lévő Paczolay Péter július elején lejáró Ab-elnöki mandátuma szeptember 1-jéig meghosszabbodott. Az országgyűlésnek - az új szabályok szerint - az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával az Ab tagjai közül kellett elnököt választania, akinek megbízatása szeptember 1-jétől az alkotmánybírói hivatali ideje lejártáig tart. (Korábban az Ab elnökét a tagok maguk közül választották, a megbízatás pedig három évre szólt.)

Paczolay Péter alkotmánybírósági elnökké jelölését ellenszavazat nélkül - tizenhárom igen és két jobbikos tartózkodás mellett - támogatta az országgyűlés illetékes eseti bizottsága a múlt héten. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a múlt hétfőn jelentette be, hogy a kormánypárti képviselőcsoport egyhangúlag döntött arról, hogy őt támogatja az Alkotmánybíróság elnöki posztjára. Más frakciónak nem volt jelöltje.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Paczolay Péter leteszi az esküt

"Külön polcon" a hatáskörcsökkentés

Paczolay Péter a hétfői parlamenti meghallgatásán, az alkotmányügyi bizottság ülésén azt mondta, hogy az új alaptörvényben és a majdani új Ab-törvényben foglaltak egy újfajta, karakterében jelentősen megváltozó alkotmánybíráskodás kezdetét jelentik.

Paczolay Péter fontosnak nevezte, hogy a szeptember 1-jétől tizenöt tagúra bővülő testület és az új szervezet hatékonyan működjön, "ne fulladjon majd bele" az alkotmányjogi panaszokba. Az elnök igazgatási jogköreinek megerősítésére is szükség lesz a jövőben - mondta.

Értékelése szerint az Ab hatásköreinek csökkenése és növekedése között egyfajta egyensúly alakult ki, hozzátette azonban, hogy a gazdasági hatáskörcsökkentést "külön polcra" teszi. A bizottságban Paczolay Péter Ab-elnökké választásának támogatására a kormánypárti tagok és az LMP-s Schiffer András szavazott igennel, a többiek tartózkodtak, illetve nemmel szavaztak.