Harmadik szakértőre is szükség van a pécsi egyetemi lövöldöző perében

Vágólapra másolva!
Ellentétes véleményt adtak az ideg- és elmeszakértői csoportok, ezért a bíró harmadik szakértőt rendel ki a pécsi egyetemi lövöldözés vádlottjának a perében. Az ellenőrző szakértő a vádlottat már nem vizsgálja meg, a kapott dokumentumok alapján készít szakvéleményt.
Vágólapra másolva!

Még az ítélkezési szünet előtt egy harmadik szakértőt rendel ki a 2009. novemberi pécsi egyetemi lövöldözés vádlottjának perében a Baranya Megyei Bíróság, mert az ügyben szakvéleményt adó ideg- és elmeszakértői csoportok álláspontja nem közeledett egymáshoz. Hajdu István bíró, a Baranya Megyei Bíróság szóvivője azt mondta: a bíróság július 18-ig kirendeli az úgynevezett ellenőrző szakértőt, és rendelkezésére bocsátja a véleményeket a vádlott elmeállapotáról, valamint az ügy iratait, tárgyalási jegyzőkönyveit. A harmadik szakértő a vádlottat már nem vizsgálja meg, a kapott dokumentumok alapján készít szakvéleményt, amelyet a bíróság figyelembe vesz az ítélethozatalkor.

G. Ákos egyetemi hallgató a vád szerint 2009. november 26-án a pécsi egyetem biofizikai intézetében sportpisztolyával megölte egy 19 éves csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert, egy 36 éves laboránst és egy 54 éves asszisztenst.

A bíróság Kovács Attila vezette büntetőtanácsa még áprilisban rendelte el a per kimenetele, a büntetés kiszabása szempontjából rendkívül fontos szakértői vélemények kiegészítését, az ügyben dolgozó két szakértői csoport ugyanis ellentétes véleményt fogalmazott meg a vádlott elmeállapotáról.

A védelem által felkért szakértők szerint G. Ákos a tett elkövetésének idején súlyos, a nyomozóhatóság által felkért szakemberek véleménye szerint viszont csak enyhe fokban volt korlátozva cselekedetei súlyának felismerésében. A bíróság az után határozott a harmadik szakértő kirendeléséről, hogy a szakértői csoportok a vélemények kiegészítése után is ragaszkodtak korábbi álláspontjukhoz.

G. Ákos büntetőpere október 7-én folytatódik a Baranya Megyei Bíróságon.