Hogyan épül egy szabványos játszótér?

Vágólapra másolva!
A gumiburkolat gumiszegélyt, a játékok új lábtartókat kapnak a budapesti játszótereken. EU-s szabályok miatt van szükség az átalakításra, a Főkert 60 millió forintot költ erre. A megkérdezett budapesti szülőket zavarják a betonszegélyek és hiányzik nekik a vécé is.
Vágólapra másolva!

60 millió forintot szavazott meg a Fővárosi Közgyűlés a budapesti kiemelt játszóterek felújítására, a pénzt a Főkert Zrt. költheti el. Összesen 31 játszótéret érint a felújítás, amelyek a főváros kezelésében vannak, ezek többnyire a nagy városi parkokban vagy környékükön, illetve a belvárosban találhatók.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=WEHnxXLCBPo4wH3W

Egy 2009-ben megváltoztatott uniós szabvány szerint kell átalakítani a játszótereket, erre most jutott többletpénz a Főkertnek, amely eddig a játszóterek karbantartását tudta elvégezni. Az új szabvány meghatározta például a rugós játékok fogantyúinak, lábtartóinak átmérőjét, a gumiburkolatoknak beton helyett gumiszegélyt kell kapniuk a hinták alatt, mivel fél méterrel megnagyobbították az "esési teret" - ez leegyszerűsítve azt jelenti, ha a gyerek lezuhan a hintáról, akkor milyen messzire repül.

A változásoknak megfelelően át kell alakítani a játszótereket - mondta az [origo]-nak Böszörményi Márta, a Főkert beszerzési igazgatója. Szerinte 60 millió forint elég lesz erre, és arra is, hogy mind a 31 játszótéren újrafessék a kopott játékokat. Böszörményi szerint az újrafestésen túl a változás nem lesz különösebben látványos, mert az állagmegóvás mellett várhatóan nem tudnak majd új játékokat, eszközöket beszerezni, legfeljebb néhány nagyon régi hintát és játékot cserélnek majd le.