Kövér szabálykönyvvel regulázná meg az engedetlen képviselőket

Vágólapra másolva!
Szabályzatot dolgoz ki Kövér László, az országgyűlés elnöke, amelyből kiderülne, hogyan szabad, és hogyan nem szabad viselkedni a parlamenti üléseken. A rosszul viselkedő képviselőket büntetnék is. Kövér, aki sokszor éles hangon utasítja rendre a képviselőket, akkor döntött a szabálykönyv megírása mellett, amikor egy jobbikos képviselő hangosbemondóval beszélt az ülésteremben.
Vágólapra másolva!

Kövér László, az országgyűlés elnöke kidolgoz egy olyan szabályzatot, amely "világos, kiszámítható rendelkezéseket és szankciókat is tartalmaz a parlamenti képviselők plenáris ülésen való viselkedésével kapcsolatban". A házelnök szerint erre azért van szükség, mert az elmúlt időszakban a plenáris üléseken több képviselő "viselkedésével, megszólalásával írott és íratlan szabályokat hágott át" - közölte Kövér nevében az országgyűlés sajtófőnöke.

A kérdés a sajtófőnök, Altorjai Anita szerint azután lett aktuális, hogy Novák Előd, a Jobbik képviselője június 27-én hangosbeszélőn szólalt fel a plenáris ülésen. Kövér ezt úgy minősítette, hogy Novák "atipikusan" viselkedett, és kérte, hogy hagyjon fel az ilyesmivel.

Az országgyűlés által adott tájékoztatásból nem derül ki, milyen viselkedési formákat tiltana, és mivel szankcionálná a szabályszegést a készülő dokumentum. Az [origo] erre vonatkozó érdeklődésére a parlament sajtószolgálata annyit válaszolt, hogy a részletekről majd akkor nyilatkoznak, ha a szabályzat elkészült.

Kövér László egy éve elnöke a parlamentnek, de hamar feltűnést keltett szigorúságával és határozottságával. Egyszer például így tette helyre a szocialista képviselőket: "Tisztelt szocialista képviselőtársaim, az egy dolog, hogy önök folyamatosan bekiabálnak, amikor valaki más beszél éppen, nem az önök frakciójából, de az, hogy esznek is az ülésteremben, meg isznak is, összetévesztik a büfét az ülésteremmel, az mégiscsak túlmegy minden határon!" Kövér volt az, aki a rendszerváltás óta először megvonta több ellenzéki képviselő fizetését, mert úgy látta, nem végezték el a munkájukat, megvonta a szót fideszesektől is, és helyre tette a Vona Gábort, a Jobbik elnökét is, amikor az a "kutya hányását" emlegette az ülésteremben. A házelnökök ülésvezetési stílusáról részletesen itt olvashat.