"Kirívóan olcsó" versenytársakat előzött meg drágább ajánlattal Pintér excége

Vágólapra másolva!
Három, a győztesnél olcsóbb ajánlatot tevő céget is kizártak abból a félmilliárd értékű vagyonvédelmi megbízásból, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter excége és partnere nyert meg. A budapesti fürdők őrzéséről szóló megbízást a nyertesek a pályázatot kiíró fürdővállalat által tervezettnél drágábban végzik el. A fürdővállalat szerint a három olcsóbb alapárral pályázó cég azért nem felelt meg, mert nem tudtak magyarázatot adni a "kirívóan olcsó" ajánlatukra, de állítják, az összességében legelőnyösebb ajánlatot fogadták el.
Vágólapra másolva!

Három ajánlattevő nem tudott kielégítő választ adni a kirívóan alacsony nettó díjra - indokolta az [origo]-nak küldött válaszlevelében a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH), hogy miért nem volt érvényes a cég kezelésében lévő fürdők személy- és vagyonvédelmi feladatainak ellátására kiírt közbeszerzésen három induló ajánlat. A közbeszerzést a tavalyi kormányváltás előtt még a jelenlegi belügyminiszter, Pintér Sándor tulajdonában levő Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) és a vele közösen pályázó Di-Sec Discrate Security Kft. nyerte meg (a közbeszerzésről itt olvashat bővebben).

A közbeszerzésre 17 cég jelentkezett, a BGYH válasza szerint hét ajánlattevő "a közbeszerzési törvényben és az ajánlattételi felhívásban szereplő pénzügyi és gazdasági alkalmassági feltételeknek nem tett eleget.További 3 ajánlattevő nem tudott kielégítő választ adni a kirívóan alacsony nettó egy szolgálati óra/fő díjra".

A beérkező pályázatok elbírálásánál az ár 60 százalékos súllyal, a speciális rendezvényekre ingyen felajánlott munka 20 százalékos, míg a halasztott fizetési határidő szintén 20 százalékos súllyal szerepel. A közbeszerzésen induló három cég is olyan ajánlatot tett, ami sem alapárában, sem a fizetési határidőben, sem az ingyenes munkaórák számát tekintve nem volt rosszabb, vagy éppen kedvezőbb volt, mint a CBSZ és partnere ajánlata.

A BGYH válaszában nem nevezi meg azt a három céget, amelyek a szerinte kirívóan olcsó ajánlatot tették. A Közbeszerzési Döntőbizottság internetes oldalán található dokumentumok szerint a CBSZ 800 forintos óradíjával szemben 690 forintos óradíjat ajánlott az Őrmester Vagyonvédelmi Kft., 694 forintos óradíjat a Cop Security Kft., illetve 769 forintos óradíjat az Árgus Security Kft. A CBSZ emellett 2002 felajánlott ingyenórát és 90 napos fizetési határidőt, míg a másik három cég egyaránt 2500 ingyenórát, illetve 90 napos fizetési határidőt ajánlott fel.

A Közbeszerzési Értesítő szerint a BGYH eredetileg 512 millió forintra becsülte a munka árát, de végül - a BGYH szerint kirívóan alacsony ajánlatot tevő cégek kiesése után - ennél drágábban, nettó 553 millió forintért kötött szerződést a CBSZ-szel és partnerével. A BGYH az [origo]-nak azzal magyarázta az eltérést, hogy ezt "a nyertes ajánlattevő magasabb nettó egy szolgálati óra/fő díja okozta". A BGYH válaszában azt írja, hogy "az összességében legelőnyösebb ajánlatot adó ajánlattevővel" kötött szerződést.

A BGYH válasza szerint a szerződés határozatlan időre szól, és 2011. április 14-én írták alá. Azt is megkérdeztük a vállalattól, hogy az 553 milliós teljesítési díj milyen időtartamra szól, de ez nem szerepel a válaszban.