Drágább gyógyszerekkel büntetnék az orvosokra fittyet hányó betegeket

Vágólapra másolva!
Az egészségükre odafigyelő betegeket jutalmazná, az orvosok utasításait figyelmen kívül hagyó pácienseket büntetné az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egy jövő januárra ígért gyógyszertámogatási tervezet szerint. Az OEP főigazgatója a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy csökkentenék például a betegek asztmagyógyszerének támogatását, ha a páciens nem hajlandó leszokni a dohányzásról.
Vágólapra másolva!

Drágábban kaphatják gyógyszereiket a jövőben azok a betegek, akik a szükséges kezelés során nem működnek együtt az orvosaikkal - mondta egy a Magyar Nemzetnek adott pénteki interjúban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója. Sélleiné Márki Mária szerint 2012-ig akarnak kidolgozni egy a betegek együttműködésén alapuló rendszert, amelynek lényege, hogy csökkenthetik az egészégükre nem eléggé odafigyelő betegek gyógyszereinek támogatását.

A főigazgató példaként említette az asztmás betegeket, akik közül egyesek a drága gyógyszerek szedése mellett sem hagyják abba a dohányzást. Az ő esetükben a tervek szerint bizonyos időközönként felülvizsgálnák a beteg állapotát, és ha világosan megállapítható, hogy dohányzik, akkor az asztmagyógyszerét nem 90, csupán 50 százalékos támogatással kapná meg.

A tervek között szerepel az is, hogy jutalmazzák az együttműködő betegeket - tette hozzá Sélleiné. Ha például egy cukorbeteg megfelelően szedi a gyógyszerét, és elér egy adott célértéket a cukorszintje, kaphatna magasabb támogatású gyógyszert. A főigazgató a lapnak hangsúlyozta, hogy mindez még csak terv, a szakmával való egyeztetés pedig folyamatban van.

Az OEP vezetője beszélt arról is, hogy július 1-jével több költségcsökkentő és bevételnövelő rendelkezés lépett hatályba, mivel a gyógyszerkassza kiadásai az első fél évben 18 milliárddal meghaladták az időarányos célt. A kormány ezért növelte a gyógyszergyártók befizetési kötelezettségeit, és bevezette a nemzetközi referenciaárazást: utóbbi azt jelenti, hogy ha egy gyógyszergyártó a termékét Magyarországon sokkal drágábban adja, mint más EU-tagállamokban, akkor a gyógyszert kizárhatják az OEP által támogatott termékek közül.